Д-р Бойко Пенков: Електронната рецепта ще спре купуването на медикаменти без показания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Електронната рецепта и електронният здравен запис ще спрат лошата практика за купуване на лекарства от аптеките без да има показания. Това заяви във вторник пред BTV зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в коментар на искането на пациентски организации за национална програма за ограничаване на ненужното изписване на антибиотици.

Той настоя, че микробиологични изследвания трябва да се правят при по-тежките случаи, а не за всички деца, както настоват организациите. Д-р Пенков коментира още, че пациентите трябва да имат доверие на лекарите за предписаното им лечение с антибиотик:

“Нашите лекари имат много опит. Често пъти по клинична картина те знаят за какво става въпрос и затова започват антибиотично лечение включително и без микробиологично изследване. Трябва да имаш доверие в лекаря си и често пъти това, което той е преценил, се потвърждава и от микробиологичното изследване“, категоричен е той.

“Действително трябва да има микробиология и то при хората, които имат тежки инфекции в болниците. Често пъти там инфекцията е резистентна на много антибиотици и трябва да се направи най-точно преценената терапия, за да може да има ефект“, заяви д-р Пенков.

 

Според него през последните десетина година има тенденция за все по-навременно и правилно използване на антибиотици. Той посочи, че за периода от 2004 година до 2014 година има намаляване на резистентността на страфилококите и стрептококите от 37% на 15%.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email