Японски изследователи разработват терапия за левкемията с IPS-клетки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Няколко екипи от изследователи от различни университети в Япония започнаха активна работа за създаване на метод за лечение на левкемия с индуцирани плурипотентнистволови клетки (IPS-клетки), съобщава националното издание “Йомиури”, цитирано от ТАСС.

Отбелязва се, че с такива изследвания се е ангажирал и университетът в Киото.

За да се създаде специален вид IPS клетки, които ще се заемат с борбата с рака на кръвта, японските учени имат намерение да използват клетки от болни от левкемия пациенти. Комисията по етика е дала разрешение за такива процедури.

Ежедневникът информира, че в момента не е доказана възможността за лечение на злокачествени заболявания с използването на индуцирани стволови клетки. Японските учени ще тестват този метод първо върху животни и, ако има успех, планират да започнат първите IPS клетъчни трансплантации при хората, предназначени за унищожаване на раковите клетки още през 2019-а.

След като японският учен Шиния Яманака през 2012 г. спечели Нобелова награда за физиология или медицина за изследванията в областта на стволовите клетки, интересът към тази тема в обществото и от страна на японското правителство силно нарастна.

Регенеративната медицина бе обявена за едно от приоритетните направления в областта на науката. IPS-клетки могат да станат всички типове клетки при определени химически условия. Това позволява, поне на теория, да се отглеждат тъкани за различни органи.

Въпреки това, според редица експерти, трансплантация на отгледани тъкани в организма може да доведе до злокачествени заболявания.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email