Проучване разкрива, че лекарите са най-успешните директори на болници

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Преди почти 30 години, това което се считаше за най-голямата промяна в здравните услуги на Великобритания от 1948г насам, беше изнесено в доклад, гласящ:

“Ако Флорънс Найтингейл се разхождаше с фенера си по коридорите на Националната служба по здравеопазване на Обединеното кралство, най-вероятно щеше да търси хората, отговорни за сегашното положение.”

Този доклад, изготвен от сър Рой Грифитс, доведе до въвеждането на болничното управление на мястото на досегашния начин на взимане на решения чрез съгласие между група администратори.  Това не представляваше опит за изместване на лекарите от управленските позиции- тъй като според Грифитс те трябва да имат думата разпределянето на болничния бюджет, но на практика само няколко лекари бяха допуснати до мениджърски позиции. Мъжете (както и няколко жени) в костюми поеха управлението на болниците.

Малко са хората, които смеят да оспорят препоръките на Грифитс. Въпреки това, неуспехът с ангажирането на медици на управленски постове е повод за съжаление, още повече че ново проучване сочи, че развитието на болниците през последните 30 години щеше да е по-различно ако повече лекари бяха намерили мотивацията да търсят място в тяхното управление.  

Едно от изследванията, проведено от Аманда Гудал от  Cass Business School в Лондон, намира пряка връзка между успешните болници и наличието на лекари на ръководни постове. Нейното проучване се базира на данни от лечебни заведения в САЩ, но тя не вижда причина подобни резултати да се не получат и при болниците в останалите държави. Тя споделя, че колкото и да е изненадващо, нейното проучване е първото по темата.

В анализа си, Гудал взима 100те най-добри болници в следните три направления: ракови заболявания, гастроентерология и сърдечни заболявания и хирургия, и проучва биографиите на техните директори. От 100те най-добри онкологични болници, 51 имат началници с медицинско образование; от 100те най-успешни лечебни заведения с гастроентерологична насоченост  34 са тези с шефове-медици, а от 100те кардиологични болници, броят на началниците-лекари е 37. 

Забележителното в тези данни е, че според друго проучване, в САЩ има 6 500 болници, от които само 235 са управлявани от лекари. Това показва, че успешните лидери, включени в изследването на Гудал идват от много една много малка извадка. 

Нейното проучване, публикувано в Американското списание за медицина и социални науки, доказва, че лечебните заведения в с директори-медици имат с 25% по-високи резултати от останалите по отношение на качество на услугата. 

Позовавайки се на данни, предоставени й от колега от института IZA в Бон, Германия, Гудал твърди: “Изглежда, че някогашните схващания, за ролята на лекаря като ръководител, които в момента широко се оспорват по света, може да се окажат полезни в крайна сметка.”

Следващата стъпка в анализа й е изучаването на тенденцията в по-продължителен времеви период.

Възгледът, че от медицинските специалисти, стават най-добрите началници става отправна точка за Гудал, която дава за пример, че най-успешните университети по света се оглавяват от преподаватели. Джулиан Ле Гранд, преподавател по социална политика в Лондонския икономически университет и бивш съветник на Тони Блеър е съгласен с тази позиция. 

“Винаги съм бил впечатлен от квалификацията на лекарите-мениджъри, с които със се срещал в Националната служба по здравеопазване.”, твърди той:

“Предимството им е че будят истински респект в подчинените си, а това е нещо трудно за ръководители, идващи от други специалности.”

“Достатъчно убеден съм в достоверността на проучването. Мисля, че трябва да работим възможно най-усилено да стимулираме лекарите да заемат повече ръководни позиции в болниците, както и в управлението на университетите ни.”, завършва той.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email