Намалява броят на общинските болници

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Броят на общинските болници трайно намалява като 19 общински болници са били закрити от 2010 г. досега, сочи справка на МЗ, пише в. “Сега”. Данните са отпреди 5 г., тъй като тогава е направена задължителна пререгистрация на всички билници в страната. Не е ясно каква е статистиката преди това, но малки общински болници се закриваха и преди 2010 г.

Например, закрити са многопрофилните болници в Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън и Брезник. Основният фактор за решенията на общинските съвети да закрият лечебните си заведения е липсата на пари, както и огромни дългове.

Населението на малките общини намалява, с това и пациентите на съответните лечебни заведения и приходите им от НЗОК. През годините политиката на здравното министерство и на Касата е да се поставят все по-тежки условия за договори за финансиране – изискват се все повече апаратура и специалисти, каквито малките болници не могат да осигурят, и затова и договорите им по клинични пътеки се редуцират, твърди изданието.

Тази година се очаква и въвеждането на задължителната Национална здравна карта, която да определи потребностите от лечение във всеки регион. След като бяха изготвени областните карти, които ще я съставят, от сдружението на общинските болници предупредиха, че отново са заложени още по-високи критерии за финансиране от НЗОК и може да се очакват фалити на още малки болници.

Преди 10-ина години общинските болници бяха почти 200, като половината от тях са диспансери, болници за рехабилитация и продължително лечение, а около 100 – МБАЛ.

От 2010 г. досега общо 34 болници са затворили, сочи справката на МЗ. Освен общинските дейност са преустановили 10 частни лечебни заведения. Закрити са и 3 болници с над 50% държавно участие – белодробната болница в Сливен, чиито функции са поети от областната лечебница в града, университетската болница в Стара Загора, която се вля в областната “Ст. Киркович”, и тубдиспансерът в Шумен, чиято работа е поета отново от областната болница.

В момента болниците в страната са над 350, като по последни официални данни частните лечебни заведения са 108, но това е без новите няколко, наскоро получили разрешение за дейност от здравното министерство.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email