МУ- Плевен ще бъде домакин на Европейския форум по роботизирана хирургия

МУ- Плевен спечели домакинство на Европейския форум по роботизирана хирургия, съобщават от университета. 

След като премина дълга и сложна 6-месечна процедура на кандидатстване, одобрение и представяне на място в Париж през месец декември, Медицински университет – Плевен получи официалното разрешение на Управителния съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия за домакинството на Годишния конгрес за 2019 година.

В качеството си на член на борда на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, проф. д-р Славчо Томов подаде кандидатурата на МУ-Плевен за домакинство на този значим научен форум. В нея ректорът се позовава и описва натрупания богат 7-годишен опит по роботизирана хирургия в гинекологията, както и наличието на сформирани и обучени общо четири екипа по роботизирана хирургия – два гинекологични, един урологичен и един по обща хирургия, които работят на две роботизирани системи, втората от които от последно поколение и с ендотренажор за обучение.

Проф. Томов представи в Париж, Франция пред 12-членния борд на Асоциацията по роботика за Европа хирургичния и обучителния опит на плевенския екип в прилагането и обучението на този тип хирургия. Той изтъкна наличието и функционирането към университета на уникалния и единствен по рода си за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център, оборудван за развитие на телемедицина.

През 2016 г. Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия ще проведе годишния си конгрес в Барселона, Испания. Съгласно официалното решение на борда от заседанието в Париж след Барселона конгресът остава във Франция, гр. Лил, през 2018 г. Асоцицията по роботика ще отпразнува 10-годишен юбилей от основаването си като се върне в Милано, Италия, където са положени нейните основи.

През 2019 г., честта за организиране и домакинство на европейския форум по роботика се пада на Медицински университет – Плевен в София, България.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email