Стартира Национална кампания по хигиена на ръцете на здравните специалисти

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции „БулНозо” проведе своето  трето издание на Национален Форум на БулНозо Академия на 26-27 ноември, 2015 г. Домакин и съорганизатор бе УМБАЛ „Света Анна” София.

Важен акцент в програмата на събитието беше хигиената на ръцете на медицинския персонал. Мултимодалната стратегия на СЗО в това направление и дейностите на БулНозо в подкрепа, бяха представени от доц. Вачева.

В подкрепа на  глобалната инициатива на СЗО «Save LivesClean Your Hands» –„СПАСИ ЖИВОТ-Почисти ръцете си, както и за повишаване компетентността на медицинските специалисти и подобряване безопасността на пациентите в нашите лечебни заведения и практики, Българската Асоциация за превенция и контрол на нозокомиалните инфекции «Бул Нозо» обяви Национална Кампания по Хигиена на ръцете 2015-2020 г. под надслов „ПОЧИСТИ/ДЕЗИНФЕКЦИРАЙ  РЪЦЕТЕ СИ- СПРИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА РЕЗИСТЕНТНИ ПАТОГЕНИ!”.

Беше отправен  призив към лечебните заведения да организират  инициати ви, с които да се приобщят към отбелязване от световната медицинска общност на 5 Май, 2015 – денят на  „SAVE LIVES: Clean Your Hands” и кампанията.

БулНозо организира флашмоб с участниците във форума, в подкрепа на инициативата на СЗО #safe HANDS.

Една от изненадите на форума, реализирана с подкрепата на „Медицинска Техника и Инженеринг” и нейният представител д-р Драгомир Иванов, бе фолклорен танц с включване на елементите на хигиена на ръцете. Танц, който, като клип ще бъде представен в СЗО, част от националната кампания.(с

IMG_3283

През тази година програмата на семинара, освен тематичните лекции и презентации, бе включена и една нова форма за приобщаване на медицинските специалисти към проблема – „БулНозо фест”, посветен тази година  на хигиената на ръцете. Болниците участваха с локален проект, разработени обучителни материали, видео-клип, постер и др. , вкл. конкурс с награди за най-добре представилите се.  Бяха поканени да представят достиженията си в укрепване на системата за хигиена на ръцете, лидерите на контрола на инфекциите в седем болници и им беше връчен приз „#safe HANDS шампион за 2015 година”.

DSC_0153CHAMPIONS GROUP

Всички регистрирани участници получиха по 2 книжки, издадени като тематичен брой на списание „Нозокомиални инфекции“ от експертите на БулНозо : За превенцията на инфекциите в болничната практика“ и „За хигиената на ръцете в медицинската практика“ второто издание от поредицата „Помагало за клинициста“.

Изработен в съответствие с ръководството  на СЗО, наръчникът разглежда в практически план хигиената на ръцете като основен елемент от комплекса стандартни предпазни мерки в пакетите (бъндели) за безопасни медицински грижи при всяка от четирите групи индикаторни инфекции, свързани с медицинско обслужване – катетър-асоциирани сепсиси, уроинфекции, вентилационни пневмонии и инфекции на хирургичното място.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email