РЗИ: 18 села в Смолянско нямат общопрактикуващ лекар

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В Смолянско селата, които са с незаети лекарски практики са 18, съобщават от РЗИ, предава Дарик. Главната причина е, че малките населени места са непривлекателни за общопрактикуващите лекари, тъй като има ограничени пациентски листи, въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия.

За жителите на 18-те села се грижат медици от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километри за преглед.

Широка лъка е в списъка на неатрактивните за докторите селища. Мястото за ОПЛ е свободно от няколко години, а населението е обгрижвано от лекар от съседна община, който работи в селото 3 дни седмично по два часа.

От кместстово обясниха, че местни горски кооперации са дарили през 2012 г. общо 4000 лева за лекаря, за да се ангажира медицинска сестра и да бъде постоянно отворен кабинетът. Предложението на кооперациите така и не просъществувало като замисъл.

Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район. Общо 40 практики в областта попадат в списъка на НЗОК за допълнително заплащане заради неблагоприятни условия. От 555 до 902 лева варират месечните доплащания от НЗОК за лекарите в тези непривлекателни места.

Без джипи от години са в Гълъбово, Давидково, Буйново, Брезе, Грохотно, Лясково, Любча, Бръщен, Ерма река, Старцево, Мугла, Славейно, Петково, Широка лъка, Забърдо според информация от РЗИ. Независимо от липсата на постоянен лекар, всички здравноосигурени жители в тях имат избрано джипи и гарантирано здравно обслужване, обикновено в съседно село.

Непроходимото през зимата село Мугла е недостъпно и за лекарски екип. Здравната служба там от години е без лекар, а населението, което е главно в пенсионна възраст пътува до лекарски кабинети в Смолян. Когато сняг прекъсне пътя до Мугла, лекарства за хронично болните се доставят с шейни или ратрак, а последният медик, на работа в селото, е напуснал преди 5г.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email