Пет безплатни урока от предприемчиви студенти по медицина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

  1. Започването на нов бизнес изисква нещо повече от добра идея.

Често срещано погрешно разбиране за започването на нов бизнес, че ключът за успеха се крие единствено в намирането на страхотна идея. Историите на тези петима студенти по медицина показват точно обратното.

Янг е работил към фирма, занимаваща се с рискови капитали, където се срещал с предприемачи и разглеждал бизнес планове, Монсен използвал своя опит в инженерната наука, за да създава приложения в годините преди клиничната си работа, Хейнс изградил 3D онлайн виртуални среди за математика в гимназиален курс и в колеж, а подробният списък от проекти на Гаглани включва иновативната платформа The Patient Promise и The Smartphone Physical (приложение за телефон за преглед на здравословното състояние).

Както Хейнс споделя: “Като погледна назад, тези проекти са основата на моята работа по Osmosis както по отношение на техническите умения, така и като дизайн на потребителския интерфейс.” Тяхната отдаденост на технологиите, бизнеса и образованието им е позволила не само да създадат страхотна идея, но и да придобият необходимите умения за нейното изпълнение.

  1. Ръководенето на бизнес изисква инвестиции на пълно работно време…

Студентите по медицина обикновено не се славят с изобилие от свободно време, а ако включим към програмата и опити за ръководене на бизнес, се получава рецепта за синдрома на прегаряне.

Всички инервюирани предприемачи са решили да пропуснат лекциите и упражненията за известно време с цел да отдадат цялото си внимание на своите компании. Разказвайки за началните дни на Picmonic, Янг споделя колко трудно е било да се съчетават учене и бизнес:

“Изпълнявахме си учебните задачи през деня и работихме с дизайнерите и инженерите през нощта и в почивните дни. Действахме в този ритъм около една година, докато най-сетне и двамата осъзнахме, че по този начин губим съня си, често се разболяваме и просто прегаряме. На този етап границата бе прекрачена и просто един списък със за и против нямаше да помогне. Знаехме, че компанията се разраства и че има нужда от цялото ни внимание, така че заедно взехме решението (да прекъснем образованието за известно време).” 

Интензивното следване по медицина и ръководенето на нов бизнес са достатъчни предизвикателства поотделно, а опитите успешно да се съчетаят и двете заедно е са почти невъзможни.

Това важи в особена степен за новаци, които търсят финансиране, а компаниите за рискови капиталовложения си търсят хора, които да са изцяло отдадени на своя проект. Следователно как можеш да бъдеш убедителен, когато прекарваш по 8-10 часа на ден в болницата?

Хали Теко, главен изпълнителен директор и съосновател на RockHealth обяснява във видео за AlmostDocs, че “ако учиш и си разсеян от получаването на титлата доктор, няма начин да дадеш 110% от себе си в новия си проект.”

  1. Но да вземеш решението да прекъснеш следването си за известно време не е лесно

 

Не е нечувано за студенти по медицина да си вземат известно време почивка от лекции в името на изследователски проект или магистърска работа. Още повече, за неизследвана територия като започването на нов бизнес не е било толкова лесно решение за Монсен.

“Притеснителното беше, че можеше да работим цяла година по проект, по който накрая да не можем да представим нищо. Нашите ментори и родители също трябваше да бъдат убеждавани.”

Взимането на година почивка от учението си е трудно решение, а възможността новият проект постепенно да се превърне в неуспешен и разочароващ опит, може да бъде ужасяваща за студенти, които са свикнали да вървят по утъпканата пътека на медицината.

Друг усложняващ фактор за предприемачите е как медицинските програми ще погледнат на тяхното решение. Янг обяснява: “Някои програми възприемат студенти като нас за високорискови кандидати заради склонноста ни да се разсейваме от вълнуващи странични начинания. Налага се да им доказваме, че ние можем да добавим стойност към тяхната институция едновременно като услуги и като бизнес.”

  1. Не позволявай на университета да попречи на образованието ти

Янг е категоричен: “В последните две години научих много повече за бизнеса, хората и за себе си, отколкото някога в университета.”

Понякога медицинските програми са толкова фокусирани върху това да подготвят студенти за насрочените изпити, че често липсва пространство за личностно развитие. Взимайки си почивка от непрестанните лекции и упражнения, тези студенти-предприемачи са се възползвали от шанса да развият жизнено важни умения извън учебните аули и да разберат по-добре системите, които се опитват да променят.

Като студенти по медицина ние постоянно сме затрупвани с оплаквания как системата на здравеопазване не работи, но колко от нас наистина разбират нейния механизъм на работа?

Хейнс обяснява:

“Опитвайки се едновременно да разбереш проблема, след което действително да създадеш широкообхватно решение изисква много по-деликатно вникване в сложността на темата от страна на иноваторите. Да бъда част от DreamIT, както и още 9 нови проекта, ме накара да осъзная, че не ни липсват хора с идеи и страст, които да подобрят системата на здравеопазване. Като бъдещи лекари нашите задължения към пациентите ни се простират извън самите пациенти и техните семейства, и изискват от нас да търсим и да си сътрудничим с иноватори, с които коренно да променяме начините, по които събираме данни, диагностицираме и лекуваме.”

  1. Техните кариери отварят врати за бъдещи иноватори

За програмите по медицина, които обикновено оценяват студентите предимно според техните резултати от изпити и изследователски публикации, намирането на начин предприемачеството да бъде включено към процеса на оценяване, може да бъде трудно начинание.

Студентите по медицина, които решават да започнат свой бизнес проект знаят, че това ще има съществено, и неясно, значение върху това как целият курс гледа на тях. Поразителен е начинът, по който тези предприемачи се отнасят към кариерата си – толкова по-различен от на останалите студенти по медицина.

Гаглани обяснява: “Целта ми е да кандидатствам за програма по медицина, която ще гледа на страстта ми към иновациите и предприемачеството благосклонно. Няма смисъл моите вродени интереси и способности да бъдат игнорирани, само защото трябва да пасна на “общоприетия модел”, възприет от дадено учебно заведение, защото аз съм този, който ще инвестира 2 до 5 години от живота си в тази програма.”

Взимайки предвид успеха, постигнат от Picmonic, Osmosis и Symcat, със сигурност повече университети по медицина и медицински програми ще започнат да гледат на предприемачеството като на движеща сила за медицински иновации. 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email