Д-р Румен Велев: За голямо съжаление раждаемостта спада

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Около 45-50 бебета са се родили през новата година в болница „Шейново”. Това каза д-р Румен Велев пред журналисти след водосвета в неонатологичното отделение, предаде Агенция „Фокус”. Общо през изминалата година са се родили 2162 бебета, което е почти колкото 2014г.

„От миналата година функционира нова родилна зала, в която пациентката е сама в стаята. След като бебето се роди, тя може да осъществи близък контакт.”, посочи той и добави:

„Веднага след раждането поставяме бебенцето върху корема на майката, за да се осъществи контакт кожа с кожа. След осъществяването на първичен преглед даваме майката да захрани бебето още в първите часове след раждането. Тя е в непрекъснат контакт с него в първите два часа от раждането”.

Д-р Велев обясни още, че персоналът на болницата помага за осъществяването на този първи контакт, който е много важен от психологическа гледна точка. „Когато пациентите отидат по стаите им даваме възможност да избират. Ако желаят бебето да бъде при тях целодневно, това не е никакъв проблем”, каза още директорът и коментира, че в тази насока болница „Шейново” е доста модерна.

„За голямо съжаление раждаемостта спада.Това, че ние успяхме да задържим раждаемостта на нивото, на което беше по-миналата година, донякъде е радващо”, каза още д-р Велев и допълни, че е имало години, когато са се раждали по 4000 дечица.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email