Д-р Петър Москов: Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в болниците

До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви здравният министър Петър Москов. Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в НЗОК.

Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места.

Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в лечебните заведения, общо пет, където има такава апаратура, каза д-р Москов в отговор на информацията отпреди дни, че високоспециализираната апаратура не се използва, защото няма осигурено финансиране.

Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии”, посочи здравният министър пред Нова тв. По думите му в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.

По темата за направленията за специалист и дали личните лекари ще отказват даването на талоните д-р Москов обясни, че всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление независимо в коя част на месеца го поиска.

Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи”, каза министър Москов.

Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, раз отново той. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той.

“Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте“, заяви здравният министър и поясни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.

Освен това НЗОК вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна министър Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми.

Данъкът “вредни храни” не е погребан, коментира още той. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, а именно, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели – промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Той отново каза, че данъкът “вредни храни” не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на МЗ и на Министерството на спорта. “Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите“, довърши министър Москов.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email