НЗОК спира финансирането на близо 1 000 лекарствени препарати

НЗОК спира парите за 12 лекарства за рак, които на практика са без заместитeл, пише в.”Телеграф”, цитирайки публикувания актуализиран списък с лекарства за домашно лечение, които се заплащат изцяло или частично от НЗОК след 1 януари 2016 г.

На практика са отпаднали над 1000 медикамента, които потребителите вече ще трябва да купувам сами,  сигнализират и от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

В новия реимбурсен списък от съществуващите досега 2904 лекарства са отпаднали 1034. Голяма част от тях – 837, вече няма да бъдат осигурявани, понеже са заличени от Приложение №1 на Позитивния лекарстван списък.

За други 186 медикаменти производителите не се се съгласили да дадат отстъпки, което е довело до отказ на НЗОК да ги заплаща. Други 11 пък са отпаднали, след като фармацевтичните фирми сами са поискали да бъдат извадени от списъка, съобщава изданието.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email