FDA одобри нова система за контрол на фекалната континенция

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Torax Medical получи одобдрение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата FDA за представянето на пазара на системата си за възстановяване на фекалната континенция FENIX. Тя е предназначена за пацинети при които съществуващите възможности за лечение не са подходящи или нямат очаквания ефект. 

FENIX е подобна на системата LINX, използвана при гастроезофагеален рефлукс, която представлява гривна, направена от метални сегменти с магнитни свойства и се поставя около хранопровода. Докато LINX спира навлизането на стомашен сок в хранопровода чрез контрахиране на долния езофагеален сфинктер, FENIX предотвратява некотролируемото изпразване на голния сегмент от ГИТ.

FENIX спомага за контрахирането на аналния сфинктер, поддържайки го затворен освен ако не е приложена достатъчна сила по време на волево изпразване на червото. Веднага щом налягането отново спадне, гривната отново заема първоначалната си позиция. 

Устройството се имплантира след единична инцизия, а размерът на самата гривна се определя за всеки отделен пацинет. След поставянето на импланта, чрез образна диагностика се потвърждава правилната му големина и позиция.

Системата FENIX е тествана при 35 възрастни пациенти, които не се поддават на конвенционалните методи за лечение на фекална инконтиненция. Преди и след поставянето на импланта се прави оценка на ефекта, както и на шестата седмица, на третия месец и на първата година след процедурата. 

След 12 месеца 62.9 процента от пациентите съобщават за намаляване наполовина на четотата на епизодите на фекална инконтиненция, 54.3 процента казват, че броя на дните с оплаквания е намалял двойно, 37.1 процента казват, че спешните епизоди на инконтитенция също намаляват наполовина.

Участниците в проучването съобщават за подобряване на качеството на живот и на самочувствието. Ето защо процедурата е подходяща в случаи, когато конвенционалното лечение не е ефективно. 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email