МБАЛ “Кърджали” с най-модерната апаратура за операция на катаракта

Най-модерната апаратура за операция на катаракта пристигна в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали. Тя е най-новото световно достижение на офталмологичната наука в сферата на катаракталните операции, без аналог до момента, съобщиха от най- голямото болницата.

На 10 юли ще бъдат извършени и първите операции с апарата Centurion. Те ще се проведат под ръководството на националния консултант по офталмология проф. Ива Петкова, един от първите офталмохирурзи, които са внедрили този тип апаратура в България.

Апаратът Centurion принадлежи към т.нар. клас на очните роботи, тъй като параметрите на операцията са предварително заложени в софтуера и машината сама следи и контролира всичко по време на операцията. Той е част от серията „операционна на бъдещето”, защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп, и др.

Възможностите на Centurion бяха демонстрирани в България по време на очен конгрес с хирургия на живо, който се проведе през май т.г. Участниците в конгреса – над 300 офталмолози от цялата страна отбелязаха, че това е златният стандарт в операцията на перде. С такава апаратура разполагат много малко клиники в България, като МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали е една от тях.