Спасиха мъж, загубил половин лице след побой

Във ВМА спасиха живота на 34-годишен мъж, който загубил части от лицевите си тъкани и кости заради усложнения след бой. “Той дойде с тежки лицеви некрози, дясното му око е в критично състояние. Такава радикална операция, каквато се наложи да му направим, за да оцелее, не бе правена досега”, обясни ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА, цитиран от 24 часа.

Участвали няколко екипа от различни специалности. Пациентът пострадал при сбиване пред заведение около Коледа. На другия ден отишъл в болницата в Елхово, за да проверят дали му е счупен носът. Минал на рентген, без да го прегледа лекар, разказа самият. Взел снимката и се прибрал в своя град. Отишъл в частен кабинет на преглед, където му казали, че има счупване на носа и трябва да иде при специалист по уши, нос и гърло в областната болница. Там обаче нямало такъв лекар и пострадалият сам отишъл с колата си в университетската болница в Плевен. Попаднал на специалист по УНГ, който му наместил носа и казал, че се е получило идеално и ако иска, може да остане на легло в болницата за наблюдение. Пострадалият решил да се прибере, шофирал обратно 100-тина км, но вечерта започнал да повръща. Върнал се в болницата в Плевен и го приели за 4 дни. Изписали го без антибиотик. Дясното му око вече било в голям оток и почнало да се затваря, повръщането продължило. Заради това отново отишъл в плевенската болница, където пак го хоспитализирали за 4 дни.

След това се прибрал, но звънял всеки ден на лекарите заради влошаващото се състояние на окото, а те го съветвали да прави компреси. Носът му постоянно бил пълен с кръв. Накрая, повече от 2 седмици след травмата, мъжът бил приет във ВМА и започнала радикална терапия. Заради загнояване след счупването на носа били унищожени тъкани и кости на лицето вдясно.

Пациентът е в реанимацията, където всеки ден следят дали ще се възстанови засегнатото око. “Благодаря ви, че ме приехте”, каза той на ген. Петров, който минаваше на поредния преглед. “Всичко ще направим за теб, моли се само да е успешно лечението”, отговори му анестезиологът.