Одобриха революционно лечение за хепатит С в Европа

На 16 януари 2015 г. Европейската комисия издаде разрешение за употреба на иновативно безинтерфероново лечение за хепатит C. Резултатите от клиничните проучвания показват, че новата терапия постига успеваемост на лечението при 95-100% от пациентите, страдащи от най-разпространения у нас генотип на заболяването – генотип 1.

Над 98% от пациентите са завършили пълния курс на лечение, което свидетелства за много висока поносимост, което се дължи най-вече на липсата на интерферон в терапията. От друга страна, лечението е с изцяло перорално приложение, което е изключително важно за пациентите, тъй като по този начин няма да се нарушава ритъмът им на живот.

За първи път за иновативното лечение спомена д-р Ерик Лавиц от Университета в Тексас, който на 64-тата среща на Американската асоциация за изучаване на черния дроб във Вашингтон, представи резултати от клиничното проучване LONESTAR.

Лечението представлява фиксирана-дозова комбинация между sofosbuvir и ledipasvir и води до 97-98% излекуване измежду пациентите с генотип 1 на вируса след 8 до 12-седмично лечение, независимо от това дали лекарствата са комбинирани или не с рибавирин.

Освен за пациенти с генотип 1, лечението е подходящо и за такива, които са подложени на чернодробна трансплантация; за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция. В комбинация с други медикаменти, терапията лекува и хепатит C, генотип 4.

Разрешението е получено след преглед с ускорена оценка от страна на Европейската агенция по лекарствата, поради значителния интерес, който представлява терапията за общественото здраве.

Днес гастроентеролозите лекуват пациентите с хепатит С с терапия, базирана на интерферони в комбинация с медикамента рибавирин. Тя обаче помага на около 50% от заболелите. Останалите просто не се повлияват.

На първия и на третия месец от лечението, се преценява колко е вирусната „натовареност“ на организма и доколко тя намалява. Според показателите лечението продължава шест или дванадесет месеца.

Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. На всеки 3 минути един човек в света се заразява с хепатит С. А годишно умират 350 000 души. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа – представлява 60% от случаите в целия свят. Лечението на хепатит C е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо.

У нас инфектираните са близо 110 000, или 1,5 на сто от населението. Заразяването става по кръвен път – при кръвопреливане или други кръвни процедури, при зъболекарски интервенции, ако интравенозни наркомани използват една и съща спринцовка, а един от тях е инфектиран, чрез игла за татуировки, ако не е била стерилна, или когато се прави маникюр.