Разказ на български лекар за интервю за работа във Великобритания

Светослав Павлов, 
svetpavloff@harmonyworksrecruitment.co.uk0988 921 784 (за въпроси и работа във Великобритания)

www.harmonyworksrecruitment.co.uk

Влязох в конферентната зала. Британският лекар изглеждаше приветлив и приятелски настроен.  Попита ме как съм и как съм пътувал.  Всъщност, за конкретния повод въпросът би трябвало да се подразбира: ” В състояние ли сте да проведем интервю?“.

Интервюто беше повече дискусия, предоставена възможност за изява на клинично мислене и решаване на проблеми от практиката ми досега, отколкото преразказ на научено от учебници.

Въпрос: Моля, бихте ли ми припомнили какъв опит имате и на какво се основава той?

Отговор: Моят опит е придобит основно в спешни и интензивни отделения.

Въпрос: Желаете ли да обсъдим някой клиничен случай?

В тяхната система не изпитват като у нас: “Кажете ми какво знаете за инсулта или за хроничната обструктивна белодробна болест”. Вместо това, питат по следния начин:

Нека да си представим следната ситуация : Жена на възраст 68 години е приета в отделение за интензивни грижи. Жената е бивш пушач вземала е дълго време нестероидни противовъзпалителни средства. В момента е в пост оперативен период по повод смяна на тазобедрена става. След време започва да се оплаква от световъртеж слабост болка в коремната област. Физикалната находка показва хипотония, замъглено съзнание, ускорен пулс без признаци на висока температура. Жената е контактна / все още…/ Каква е вероятната диагноза и защо мислите така ?

Това беше първият въпрос… Преценявам: “Дааа, че е шок шок е. Кой е най-опасният шок: кардиогенен и анафилактичен, хиповолемичен търпи отлагане, дистрибутивен, обикновено септичен…..?

Първата диагноза, която давам е: – ДОЛЕН инфаркт на миокарда, който засяга купола на диафрагмата и дразни вагусовия нерв.

Въпрос: Отлично. Нещо друго да ми кажете ?

Отговор: Споменах първо това, защото е една от най животозастрашаващите.

Руптура на аневризма на абдоминалната аорта, тампонада, мезентериална тромбоза и т. н.

Въпрос: ОК Докторе. Казах Ви че е била дълго време на нестероидни противовъзпалителни, поради болките значи….?!

Отговор: Добре. Кървене от кух коремен орган

Британският лекар кима утвърдително, защото това бил правилният според него отговор.

Започнах да разсъждавам на глас, питайки го дали е съгласен с мен / той се държеше по същия начин / и двамата се уверявахме, че се разбираме правилно и че сме съгласни един с друг…. Да, ноооо. Първо, това не е изключено, но е малко вероятно –  перфорация и кървене не са задължителни едновременно. Второ, кървят и ерозивните гастрити и вариците, не само  язви.

Трето, да допуснем че е станало точно това, но когато кръвта се събере в стомаха, причинява дразнене и гадене и винаги се повръща. Дълго време на нестероидни противовъзпалителни и да няма симптоми, ако има ерозия или язва, ще вие от болка?! Здрав човек след 3-тия ден чувства горене, защото няма значение дали го инжектират или ги взима перорално, инхибират простагландиновата синтеза, която е част от защитата му от стомашния сок – следователно симптомите биха били отбелязани в историята на заболяването. Ще пропуснат факта? Англия, Съмнявам се.

Въпрос: – Добре Ако един пациент има ляв бедрен блок и няма ензимна елевация, какво ще направите?

Ляв бедрен блок е “маска ” на инфаркт, тоест ако го има, не може да се познае има ли инфаркт или няма, макар и ЕКГ да е 95-98% сенситивна, ако няма ензими / тропонин ЦПК, ЦК- МБ може да е в началото / бел. на интервюирания.

Отговарям уклончиво: – Исхемията причинява освен болка, която 20% от пациентите не чувстват и хипокинезии на стената на миокарда. Ще търся признаци на кардиогенен щок и …

Викате специалист – подсказва Британският Лекар.

Съгласявам се веднага.

Интервюто продължава и с други въпроси – повече дискусия, отколкото интервю. После възниква малък проблем с поставянето на абоката. Голям брой процедури, които се извършват от медицински сестри в България, се правят от лекари в Англия.

Въпрос: – Нека да си представим, че аз съм пациентът.  Какво трябва да направите първо?

Отговор: – Представям се кой съм. Уведомявам пациента защо трябва да направя процедурата и рисковете. После помолвам пациента да подаде ръка, която в случая е силиконов модел ръка  – нещо като полиуретан, но добре направена анатомично с добър релеф на съдовете.

Британският лекар подава ампула, аз вземам марля и посягам да “отворя ” ампулата.

Грешка – казва Британският лекар – не погледнахте, че е с изтекъл срок на годност …. Не е проблем – просто се притеснихте. Моля продължете!

Слагам есмарха (турникета), тоест пристягам както го правим в България мишницата /от рамото до лакътя/.

Британският лекар казва: – Тук слагаме абокати на гръбната част на ръката. Тоест ще стегнете по надолу.

ОК, да го направим по неговия начин, щом иска. После “влизам ” с абоката под 45 градуса, но не го вкарвам напълно и изтеглям металната игла за да не пробия съда. Ако се скрие иглата и е вече в съда, ние вкарваме само пластмасовата тръбичка.

Тук – казва Британският лекар – направихте грешка. Ако го вкарате толкова малко, вената може да го “изплюе…”

После гледам неговата реакция, гледам модела…. изкарвам водача, сложил съм запушалката до мен, та когато “тръгне” кръвта да затворя веднага.

После Британският Лекар каза:

abokatОК, Докторе! Нека ви повторя, тоест да ви покажа какво направихте. Първо не вкарахте абоката достатъчно дълбоко. После, след като го вкарахте, вадейки иглата водач, я задържахте в ръката си, а трябваше веднага да я хвърлите в контейнера за да избегнете случайно убождане. После трябваше да освободите есмарха. Нека да Ви покажа по-добра техника. Вземам абоката, проверявам го и почиствам мястото. Турникетът не е пристегнат, но го пристягам и карам пациента да “помпа”.

След като вената изпъкне, отварям горната тапичка (aбокатът е със зелена горна тапичка и бяла задна). Британският лекар отвори зелената тапичка, вкара абоката, после когато кръвта “тръгна” по тръбичката на отворената зелена тапичка сложи бялата. После направи нещо, което беше страшно просто, но нашите сестри и ние не го правим.

Просто сложи пръста си на мястото на вената над абоката и кръв не може да протече. Извади иглата и веднага я хвърли в контейнера. След това извади бялата тапичка, която беше сложил на отворената зелена запушалка и затвори абоката. Това, което не му харесва, е да оставиш кръв да протече навън….

“сестрата в Англия, ако види разлята кръв макар и върху подложен материал ще пощурее…. she is going to be pissed off and extremelly upset “