Студенти медици атакуват със sms и e-mail депутатите, които искат да се пуши на закрито

По повод на това, че вчера икономическата комисия в Народното събрание одобри на първо четене пушенето в заведения, студенти по медицина от “Асоциацията на студентите – медици в България – София” (АСМБ-София) са решили да атакуват депутатите от комисията с sms-и и e-mail-и и по този начин да изразят недоволството си от взетото решение. Инициативата е по идея на “Коалицията за живот без тютюнев дим”, която публикува данните на народните представители на сайта си – http://bezdim.org/blog/2013/10/21/nastojavaj-pred-deputatite/

Ето какво се казва в част от изявлението на младите медици, разпространявано по социалните мрежи:

„”Асоциацията на студентите – медици в България – София”  неведнъж е изразявала своята позиция в статии, становища или наши събития! Наши представители са присъствали на заседания на парламентарни комисии и са защитавали закона в сегашния му вид! Но дойде време отново да се действа! 

Като студенти – медици, или казано по друг начин – бъдещи лекари на Р.България, ние сме длъжни на първо място да поставим здравето на нацията! Последиците от готвените промени ще паднат върху плещите на колегите ни, които в бъдеще ще се занимават с пулмология, онкология, УНГ, кардиология и други най-различни специалности! 

Затова нека да атакуваме депутатите със смс-и и имейли! Да покажем, че едно бъдеще поколение медици иска здравословна среда за живот. Да покажем, че превенцията на заболяванията, е по-лесно от лечението им! Да покажем, че нас ни е грижа за здравето на подрастващите! Да покажем, че сме заедно против оптадането на забраната! Именно в този момент, здравето на нацията е в наши ръце! В ръцете на всеки един от нас!“

В допълнение, днес с 10 гласа „против” и със 7 „за” депутатите от Парламентарната здравна комисия отхвърлиха на първо гласуване предложенията на БСП и Атака, които предвиждат отпадане на пълната забрана за пушене.

“Министерство на здравеопазването не подкрепя и двата законопроекта за либерализация на тютюнопушене в публични заведения” заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на днешното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде Фокус. „Ясно е, че пушачът сам определя своята съдба”, подчерта зам.-министър Пенков.

Прочетете още по темата