В САЩ налагат ограничения заради ръст на заразените

Губернаторът на американския щат Калифорния нареди затваряне на барове, фитнес зали и фризьорски салони.

Новата вълна от рестрикции в страната идва на фона на покачване в броя на случаите на заразени с Covid-19, предаде БНР

Сега властите алармират за ситуацията в Маями. С 12 хиляди нови случая за един ден градът бе описан като „новия епицентър на пандемията“. „Това, което видяхме преди шест месеца в Ухан е сега при нас“, коментира местният здравен експерт Лилиан Або.

В Аризона – друга гореща точка в САЩ – болниците са запълнили капацитета си на 90 процента. През май щатът разхлаби мерките за социална дистанция и сега губернаторът налага нови рестрикции, но на някои заведения им е разрешено да останат отворени, а маските не са задължителни.

Водещият здравен експерт на администрацията доктор Антъни Фаучи коментира в интервю за университета Станфорд, че настъпилият скок в случаите в страната се дължи на бързия рестарт на икономиката на някои места.

Фаучи допълни, че бизнесите „не могат да останат затворени завинаги“, но също посочи, че някои щати са прибързали с отварянето като не са се придържали към плана на Белия Дом.

Поне 20 щата съобщиха за рекорден брой нови инфекции през изминалата седмица.

Междувременно градът Ню Йорк в неделя отбеляза първи ден без смъртен случай следствие Covid-19 след като през април в един от дните броят на загиналите беше близо 600.