България – близо до откриване на медикамент срещу коронавируса

Това обяви днес здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция, състояла се в здравното ведомство.

По думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фармацевт Богдан Кирилов, още през месец май е започнало клинично изпитване с антипаразитното лекарство ивермектин. „До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България“, заяви Кирилов, цитиран от Нова телевизия.

Според Кирилов, страната ни е първата в ЕС, която стартира подобно изследване. Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти.

Медикаментът се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. „Той е с познат профил на безопасност. По отношение на самото клинично изпитване – в края на месеца, след като са готови първичните данни и техният анализ, ще можем да оповестим повече информация”, допълни Кирилов. Той информира, че „в едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо“, както при всяко стандартно клинично изпитване. Очаква се повече информация за медикамента да има в юли или началото на август.

„През последните месеци протече бурен дебат за хидроксихролохина като метод за лечение”, заяви по време на брифинга ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „В Китай това беше основното средство, с което се лекуваше COVID-19, освен още 20 други препарата. За някои имаше обнадеждаващи резултати. Единственият препарат, който като че ли се утвърди беше хидроксихлорохина”, припомни той.

„След това се разви сагата с ремдесивир – скъп и също не утвърден за лечение, а само да спешна употреба препарат. В момента той е утвърден за лечение в САЩ, използва се и в редица европейски страни”, допълни Мутафчийски.

„Помните как СЗО прекрати боравенето с ремдесивир. След седмица обаче се оказа, че статията за него в авторитетно издание не почива на достоверни данни, а на компютърни симулация, вместо на клинични изследвания”, каза още той. „След това СЗО възобнови проучванията, доколкото СЗО въобще е натоварена с това. Както виждате в САЩ и у нас леченията се ръководят по начин, утвърден от гилдии, а не от СЗО. СЗО дава общите насоки за лечение и разпространение на болестта”, коментира Мутафчийски.

И допълни: „През последните два дни СЗО каза, че прекратява изследвания с хидроксихлорохин без да мотивира защо, а не защото не е надежден. Все още той не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването”.