Едва 6 доказани случая на коронавирус за денонощието

За последното денонощие у нас са изследвани 443 проби, като от тях само 6 са положителни за коронавирус. Това информира днес на редовния брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, цитиран от БНР. От новоконстатираните случаи четирима са в болница.

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи у нас вече е 2433 – 0,2% увеличение на дневна база.

В София има 3 новопотвърдени случаи, Благоевград, Пловдив и Пазарджик – по 1. Има един нов случай при непълнолетно лице – на 17 години в Благоевград. Сред медиците има един новозаразен – лекар в столично лечебно заведение.

Излекуваните са 22, като общият им брой достига вече 862.

Няма починали за изминалото денонощие от коронавирусна инфекция, съобщи още доц. Димов.

В болници са 235 лица с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 20 в интензивно отделение.

Доц. Димов представи и седмичната статистика: „За първи път, откакто проследяваме епидемиологичната обстановка по отношение на Covid-19, броят на излекуваните надвишава на седмична база броя на новоконстатираните случаи“.

Разпределение по възрастови групи – най-засегнати са на възраст между 50 и 59 г. – 21%. Следват 60-69 г. – 19% и 40-49 г. – 17%. До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи е 66%, а над 60 г. – 34 на сто.

Общата смъртност в страната в периода 9 март – 26 април по данни на Националния статистически институт е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава 3-процентно понижаване в общата смъртност за периода в сравнение с 2019 г.

Доц. Димов предупреди, че оптимистичните данни за страната все още не са устойчива тенденция и „се надяваме да се превърне в такава с продължаване на мерките, доказали своята ефективност – физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекционни мероприятия“.