СЗО подкрепи независимо проучване на глобалния отговор спрямо COVID-19

Всички държави, членуващи в СЗО, приеха единодушно резолюция на Световната здравна асамблея – годишната среща на здравните министри, в която призоваха за независимо проучване на глобалния отговор на пандемията от коронавирус, информира агенция Ройтерс.

Документът спечели одобрението на всичките 194 държави, в това число и САЩ.

Предложението, което той съдържа, е за безпристрастна, независима и всеобхватна оценка. Резолюцията бе внесена от страните от Европейския съюз, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия с цел да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта и „да се намали рискът от подобни събития в бъдеще“.

САЩ се присъединиха към постигнатия консенсус, но се дистанцираха от формулировките в  резолюцията, свързани с интелектуалната собственост и услугите за репродуктивно здраве, допълва Ройтерс.

В изявление американската мисия в ООН в Женева се казва, че прегледът на борбата с пандемията ще осигури „пълно и прозрачно разбиране на източника на вируса, времевата линия на събитията и процеса по вземане на решения от страна на СЗО в отговор на коронавируса“.

Представителите на САЩ обаче посочиха, че трябва да се „разграничат“ от препратките в т.нар. „пандемична резолюция“ по отношение на интелектуалната собственост съгласно споразумението „TRIPS“, което позволява задължително лицензиране на лекарства и ваксини по време на извънредна здравна ситуация.

Независимо от общото съгласие за независимо проучване на глобалния отговор по време на пандемията, президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път отправи критики към работата на СЗО и призова до 30 дни тя да реорганизира дейността си. Президентът Тръмп отново предупреди за възможно ограничение на финансирането за СЗО от страна на САЩ, ако организацията не промени начина си на работа.