Проучване сочи, че над ½ от руснаците биха се ваксинирали срещу COVID-19

Русия съобщи днес за 9263 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа. Така общият брой на засегнатите от вируса става 299 941 души, предаде ТАСС, цитирана от БТА. БНР отчете още, че починалите за деня са 115 до общо 2837.

Кремъл съобщи, че премиерът Михаил Мишустин, който в края на миналия месец бе диагностициран с коронавирус, вече се е завърнал на работа, предаде Ройтерс. Във връзка с това президентът Владимир Путин е подписал указ, отменящ временното предаване на задълженията на Мишустин на първия вицепремиер Андрей Белоусов, който бе и.д. премиер от 30 април. Указът е публикуван днес на сайта на Кремъл.

Проведено социологическо проучване сочи, че над половината руснаци (59 на сто) биха искали да се ваксинират срещу коронавируса, ако учените разработят такава ваксина с доказана ефективност. Руснаците (70 на сто) смятат, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, свидетелстват резултатите от допитването, публикувано на сайта на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) и цитирано от ТАСС.

Всеки четвърти (26 на сто) дава още по-утвърдителен отговор, че със сигурност би ваксинирал себе си и членовете на своето семейство, а всеки пети (21 на сто) смята, че ваксинирането следва да бъде задължително. Само 6 процента от анкетираните считат, че такава ваксинация в Русия не трябва да се провежда.

Готовността за ваксиниране е по-висока сред мъжете (63 процента), сред младите хора между 18 и 24 години (68 на сто) и сред хората над 60 години (70 на сто). Под 50 на сто е готовността за ваксиниране при хората между 25 и 44 години (около 46-47 на сто). Не биха се ваксинирали около 35 на сто от запитаните.

Любопитно е, 47 на сто от руснаците биха предпочели ваксина родно производство, 12 на сто са за вносна ваксина, а за 37 на сто това няма значение.

Проучването е проведено на 13 май чрез телефонни интервюта при случаен подбор на стационарни и мобилни номера. Допустимата грешка не превишава 2,5%.