Д-р Бояна Петкова: МЗ не разполага с цялостен анализ от какво се нуждае детското здравеопазване

Първоначално обявеният за неделя протест срещу дострояването на 40-годишен строеж за национална детска болница ще протече в друг формат. От 17 до 19 часа пред Министерския съвет ще бъдат събирани подписи на граждани, които са против проекта. Това съобщи пред БНР д-р Бояна Петкова от  Инициативния комитет на онлайн кампанията „Болницата, която искаме“ и от Националната гражданска инициатива „За истинска Детска болница“, която ще събира подписи до края на май. 

Столичната община е забранила протеста заради епидемичната обстановка, но е разрешено да се обособи физически място за събирането на подписи, поясни д-р Петкова. 

Според д-р Бояна Петкова бъдещата детска болница не бива да се помещава в руини. Тя даде пример с „други руини на същата възраст“, които наскоро бяха разрушени и изтъкна, че „продължава да не става ясно защо точно болницата трябва да е в този скелет“.

Д-р Петкова смята, че обществеността, а и част от педиатрите биват подвеждани с мотива, че се нуждаем спешно и бързо от детска болница и използването на съществуващата структура би улеснило този процес.

„Защото педиатрите не са инженери, не са конструктори. На мен самата ми отне месеци, за да навляза в материята. За да бъде приведен този строеж в годност да бъде строен изобщо, това означава предварително едно укрепване. Това укрепване изисква едно почистване на тази бетонна основа, което според изчисленията ни ще продължи минимум година и всъщност няма да стане по-бързо. Според експертите, с които ние работим, изграждането на чисто нов обект в общи линии ще е горе-долу за същото време. Със сигурност няма да е значимо забавянето“, подчерта тя.

Взето е мнението на отделни педиатри, но не е направен предварителен анализ на нуждите, здравното министерство не разполага с цялостен анализ от какво се нуждае детското здравеопазване, твърди д-р Бояна Петкова.

„Би било удачно прокуратурата да се самосезира въз основа на толкова много шум по темата вече толкова дълго време. Мисля, че е изключително цинично министър Ананиев да казва в ефир, че подписите на 17 хиляди души – това са хиляди български граждани, всъщност нямат никакво значение, нямат никаква тежест“, коментира д-р Петкова.

Относно по-бързата процедура, по която изграждането предстои да се реализира заради това, че е обект от национално значение, Бояна Петкова заяви:

„Човек като погледне този строеж и си даде сметка какво означава обект от национално значение, му се изправят косите. Тази поръчка, това, което се случва, може да бъде спряно във всеки един момент. Все още не е започната работа по него.“

Източник: БНР