53 новооткрити случаи на COVID-19 за последното денонощие

53 нови случая на коронавирусна инфекция са установени у нас през последното денонощие, съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

25 от новоустановените пациенти са в болници.

Изследвани са 1163-ма души за последното денонощие, а направените проби за коронавирус у нас са 52 931. Това са 7 562 тествани на един милион население.

От новооткритите случаи в София са 19 случая, от които 12 са в социални домове. Във ВМА са настанени двама, в болница „Св. Анна“ – един, в МБАЛ в Самоков също има един, а 15 са амбулаторни.

В Ямбол има 12 нови случая, в Пазарджик – 5, в Плевен – 5, Перник – 4, Бургас -3, Благоевград – 2, Враца – 2, в Кюстендил -1.

Сред медицинските работници има един нов случай – на медицинска сестра от „Пирогов“. Общо заразените в системата на болничното здравеопазване са 192-ма – 11%.

Още 24 пациенти са се преборили с коронавирусната инфекция, като общият брой на оздравелите вече е 384 – 22 процента от доказаните случаи.

Сред излекуваните в последното денонощие има 5-има души медицински персонал от „Пирогов“ , един пациент е изписан от ВМА. Други 9 нови оздравели са били амбулаторни пациенти от София.

Излекувани има също в Ямбол – 1 човек, в Смолян – двама, в Кюстендил – 4, в Сливен – двама, от които една медицинска сестра.

Починалите пациенти с установен Covid-19 са общо 84 (общо 4,6 процента е смъртността у нас). Има два нови смъртни случая:

-мъж на 67 години в УМБАЛ Велико Търново, с придружаващи заболявания диабет и карцином на пикочния мехур;

-мъж на 70 години в МБАЛ Ямбол с хронична обструктивна белодробна болест като придружаващо заболяване

353 души с коронавирусна инфекция са настанени в болница, от които 38 са в интензивни отделения.

Източник: БНР