СЗО: COVID-19 остава рисков фактор до разработката на ваксина

Части от света започват да излизат от пандемията COVID-19 и постепенно да се връщат донякъде към нормалния начин на живот. Новият коронавирус обаче ще представлява значителен риск до разработването на ваксина, заяви експерт от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО, каза, че много държави още са „в окото на бурята“, докато други започват да показват, че е възможно сдържането на болестта до известна степен.

„В този смисъл има надежда“, каза Райън в онлайн интервю за Ройтерс от Женева, цитиран от БНР. „На глобално равнище ситуацията все още е много сериозна, но моделът на болестта и траекторията на вируса са много различни в отделните части на света сега“, добави той.

Според него надежда за „сдържане“ на коронавируса има, както показват Китай, Южна Корея и други държави, но  пандемията се движи неравномерно в различните части на света. В Африка и Латинска Америка тя е все още възходяща, докато Европа и САЩ се опитват да се измъкнат от най-интензивната фаза на заболяването.

„Научаваме се, че е възможно да поставим тази болест под контрол и е възможно да подновим икономическия и социалния живот по нов начин, с крайно внимание и бдителност“, каза Райън.

„Ще има значителен риск, докато не достигнем момента, в който имаме безопасна и ефикасна ваксина за всички“, добави той.