25 нови заразени с COVID-19 за последните 24ч.

За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19, 18 от тях са медицински лица. Изписани са 17 души, които са с по две отрицателни проби, каза на днешния брифинг началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.

Силистра е новата област със заразени. Общият брой на заразените е 379. От тях 113 са в болница.
13 са интубирани и се намират в интензивни клиники.

Няма починали през денонощието. 57% от заразените са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният – 86. Средната възраст на починалите е 66 г.

През нощта новите случаи са в София -1, Варна – 3, Силистра – 2, Шуммен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота.

Основната стратегия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.

„Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим“, каза проф. Мутафчийски.

„Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни“, настоя той.