Добрият гликемичен контрол при диабетиците намалява риска от усложнения от COVID-19

Доклад, включващ повече от 72 000 случая на заразени с COVID-19 показва, че пациентите с диабет имат 3 пъти по-висока смъртност (7.3%) в сравнение с тези без диабет (2.3%). За това съобщава първият за България информационен сайт за диабета – диабет.бг, като се позовава на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията *.

Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси. 1

„Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19“, споделят авторите.

Те допълват, че превенцията трябва да е на първо място.

“Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари.
За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.


Допълнителна информация за диабета пациентите могат да намерят на сайта диабет.бг. Той е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“, която е пълноправен член на IDF.

*Chinese Centre for Disease Control and Prevention

  1. R. Gupta et al. 212 / Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews 14 (2020) 211e212;
  2. https://www.the hospitalist.org/ hospitalist /article /219144/diabetes/covid-19-extra-caution-needed-patients-diabetes