ECDC: Системите на здравеопазването в Европа са изправени пред висок риск от насищане

Системите на здравеопазването в Европа са изправени пред висок риск от насищане, се казва в доклада, това обяви в свой доклад Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Моделът му прогнозира, че съществуващият капацитет за легла за интензивно лечение ще бъде надвишен във всички европейски страни до средата на април, освен ако не бъдат предприети стъпки като увеличаване на капацитета и намаляване на разпространението на болестта.  

ECDC преразгледа своята оценка на риска, причинен от вируса за възрастните хора и хората с хронични заболявания в Европа, до „много висок“ от „висок“. В доклада се добавя,че останалата част от обществеността е изправена пред „умерена“ опасност от вируса.

От гледна точка на сезонността, четирите коронавируса, които са ендемични за човешката популация, са отговорни за 10–15% от обикновените простудни инфекции и проявяват подчертана зимна сезонност в умерен климат, с пик между декември и април, но почти не се откриват през летните месеци.

Сезонността на коронавирусите може да бъде обусловена отчасти от условията на околната среда и чувствителността към гостоприемниците, тъй като коронавирусите са по-стабилни при ниска и средна относителна влажност (20–50%), когато защитните механизми на дихателните пътища са потиснати. Въпреки това, въз основа на предварителни анализи на епидемията от COVID-19 в Китай и други страни, висок репродуктивен брой се наблюдава не само в сухи и студени райони, но и в тропически райони с висока абсолютна влажност, например в Гуанси и Сингапур.

Към днешна дата няма доказателства, че SARS-CoV-2 ще покаже подчертана зимна сезонност, като други човешки коронавируси в северното полукълбо, което подчертава значението на прилагането на мерки за интервенция като изолация на заразени лица, дистанциране на работното място, прекратяване на учебни занятия.

ECDC заяви, че в Китай до 10% от общия брой заразени са сред медици и медицински сестри, което е много над процента от близо 4%, който е докладван досега в други проучвания. В Италия и Испания, двете държави от ЕС, които са най-засегнати досега от епидемията, процентът е съответно на 9% и около 13%. ECDC също цитира научни изследвания, според които вирусът може да оцелее до 3 часа във въздуха, до 4 часа върху медни повърхности, до 24 часа върху картон и до 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана, въпреки че е със значително намалена мощност. 

При изследване на замърсяването на околната среда в китайска болница по време на избухването на COVID-19, SARS-CoV-2 беше открит в проби от околната среда от отделения за интензивно лечение (ICU), посветени на грижите за COVID-19, специализирано акушерско отделение за COVID-19. и отделение за изолация на COVID-19. SARS-CoV-2 беше открит и на предмети като принтерите за самообслужване, използвани от пациентите за самостоятелно отпечатване на резултатите от техните изследвания, клавиатури за настолни компютри и дръжки.

Вирусът е открит най-често върху ръкавици (15,4% от пробите), но рядко на устройства за защита на очите (1,7%). Тези доказателства показват, че фомитите – предмети, съдържащи патогенни микроорганизми, могат да играят роля при предаването на SARS-CoV-2, но относителното значение на този път на предаване в сравнение с директното излагане на дихателни капчици все още не е ясно.

Източник: European Centre for Disease Prevention and Control,  https://www.ecdc.europa.eu/

Петя Петрова Medicalnews