202-ма са диагностицираните с COVID-19 до момента

Регистрираните случаи на коронавирусна инфекция у нас до момента са 202.

Има още един установен случай на заболял с коронавирус от снощи. Пациентът е от София, състоянието му не е тежко, съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за борбата с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Следим общия брой случаи, като трендът е към покачване. Рано е да се правят изводи, предупреди проф. Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос дали фактът, че има само един новоустановен случай на Covid-19 от снощи, е повод за оптимизъм:

„Това не показва тенденция. Покачва се трендът, не е слизащ надолу, така че затова е рано да се правят изводи“.

По въпроса колко време, след като вече е направен тестът за Covid-19 се уведомяват изследваните и контактните лица, той коментира:

„Моментално се уведомяват първо заразените и РЗИ-тата веднага се включват заедно с органите на полицията по установяване първо на местоположението на заразените, след това съответно сваляне на епидемиологична характеристика и установяване на контактните лица, които също се ограничават в движението си.“

Проф. Мутафчийски потвърди, че във всяка болница ще има отделение за лечение на страдащи от коронавирусната инфекция и броят на лабораториите, които извършват изследвания за Covid-19, ще се увеличи.

„Проведохме консултации и с министъра на здравеопазването, и с премиера за обособяването във всяка една болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможности за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените – защото изискват реанимационно лечение, както и кислородотерапия. За всички тези неща в днешният ден министърът  на здравеопазването ще издаде заповед.

Другото предложение е за разширяване  броят на лабораториите. От Плевен например хората са във ВМА на обучение. В Пловдив, в Бургас ще се разшири броят на лабораториите, също така и в София – има заявка от БАН да се включат с лабораторията си, от две частни болници, както и (проучваме) възможностите на другите болници, „Свети Иван Рилски“ например, където има такава апаратура“. 

„Те имат наличната апаратура. Даже някои от тях вече са се снабдили с тестовете, така че могат да започнат да работят веднага след издаването на заповедта на министъра и да се канализират доставките за тестовете“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Източник: БНР