185 са вече регистрираните с коронавирус у нас

Общо 185 са заразените с COVID-19 у нас до момента. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА в неделя следобед. 

В София има 11 новозаразени. 8 от тях са потвърдени във ВМА и 3 в Националната лаборатория. Регистрирани са още заразени в Стара Загора, Карлово и Бургас. 

Интензивното отделение на столичната белодробна болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала, обясниха по време на брифинга.

„Не допускам, че до средата на април положението ще бъде овладяно. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме в дъното на изкачването. Кога ще се изкачим и с каква скорост – не можем да кажем“, поясни Мутафчийски. По думите му вероятно пикът на болестта ще бъде до 2-3 седмици. 

„Тогава трябва да бъде отменено извънредното положение, но дали това ще стане, още не е ясно“, коментира Мутафчийски.

„Предпазните маски са за болните хора, за да не заразяват останалите. Когато здравите хора носят предпазни средства, получават едно фалшиво успокоение. Ако им дава спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защити в пълна степен“, поясни началникът на щаба.