Франция ограничава продажбите на ацетаминофен

Франция ограничава продажбите на лекарства, в чийто състав има ацетаминофен, тъй като при създадената паника заради коронавируса, много хора нахлуват в аптеките, за да се запасяват с медикаменти, съобщава Ройтерс, цитирана от Инвестор и Bloomberg. 

Въпреки че лекарствата със съдържание на ацетаминофен са аналгетично и антипиретично действие, но в случай на коронавирусна инфекция, хората не бива излишно да купуват големи количества от тях, съобщи френската агенция за лекарствата ANSM.

ANSM посочи, че за да се гарантира наличността на лекарствата, фармацевтите могат да продават по максимум една кутия (500 милиграма или един грам) на хора, които нямат симптоми на коронавирусна инфекция и максимум по две кутии на пациенти, които имат симптоми такива симптоми.

Агенцията също така прекрати продажбите в интернет на лекарства със съдържание на ацетаминофен, ибупрофен и ацетилсалицилова киселина.

От ANSM заявиха, че в случай на инфекция ацетаминофенът е по-добър от противовъзпалителните лекарства като ибупрофен, които могат да влошат състоянието на пациента.

Използван разумно, той е безопасно и ефективно лекарство, добавят от агенцията, като предупреждава, че предозирането с може да причини сериозно увреждане на черния дроб.

Ацетамнофенът е едно от най-разпространените болкоуспокояващи лекарства в света и се продава под различни търговски марки.