Общият брой заразени с COVID-19 у нас до момента е 163

Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени е 163, от които трима починали и трима оздравели. Случаите в София са вече 103. Днес са потвърдени 18 нови случая.“

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг този следобед, цитиран от БНР.

В болница „Токуда“ има един заразен – мъж на около 34 години. Той е в белодробното отделение на болницата. Постъпил е с двустранна бронхопневмония. Болницата е затворена от РЗИ за 24 часа, за да бъде дезинфекцирана и да се установят контактните лица. След това тя ще продължи да функционира. През това време е осигурен свободен достъп за болните на хемодиализа и за ражданията.

В Бургас има още двама заразени, контактни на първите и заразените са 4. Заразеният лекар се е върнал от ски в Пампорово. Положителни проби са дали две контактни на него лица, също лекари. Болницата също е затворена за дезинфекция. Едното контактно лице е рехабилитатор в дом „Майка и дете“ и затова 85 души там са под карантина.

В Пазарджишка област има един пациент – в Пещера.

Тримата излекувани от коронавируса пациенти са изписани.

Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика, допълни проф. Мутафчийски:

„Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка“, каза той и допълни, че се наблюдава „едно безгрижие все още по улиците и централните части“.

В Италия само вчера са загинали 600 души, подчерта той.

Великобритания е въвела изключително стриктни мерки за възрастните хора.

Засега няма намерение да се въвежда забрана възрастните хора да пазаруват след 10:30 ч. сутрин, допълни началникът на Националния оперативен щаб .

Все още не може да се предвиди кога ще бъде пикът, но няма да е този месец, допълни Мутафчийски. „Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва“, подчерта той:

„Дали ще е в края на април или май, дай Боже да е тогава, а да не е септември. Защото, ако продължава така до септември, тогава много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз.

Помага ли българското хининово лекарство

„Извъдиха се веднага специалисти по този въпрос, без никога да е имало изследване за нашия хининов препарат! Да напомня, всички препарати, които са изпробвани за коронавирус, са изпробвани в неистовото търсене за медикамент, който може да окаже влияние върху този нов вирус. Няма медикамент, който да е утвърден. Толкова са малки сериите, че в началото бяха дори смешни публикациите – че е изпробван на 5 човека.“, наблегна проф. Мутафчийски и допълни:

„Това, което се появи в пространството, че видите ли е панацеята, е на 36 човека, което също е абсолютно несериозно… За „Резохин“-а, който е хининов препарат, има малко повече данни, че оказва някакво влияние върху коронавирус инфекцията. Някакво влияние! Разберете, и това не е съвсем достоверно. Но, в гайдлайните, които дават СЗО и китайските колеги, се препоръчва да се използва заедно с антибиотик, защото вирусът, след като даде интерстициалната пневмония, много лесно се наслоява след това бактериална пневмония. Тука принципът на лечението е по същия начин, както се лекуват и другите вирусни пневмонии“.

Вчера колега, който е много по-компетентен от мен, фармацевт, обясни, че този препарат е плод на едно време спрените доставки на натуралния хинин и това е синтетично синтезиран хинин. Така, че имаме надежда, че, след като са лекарства от една група, може да има положителен ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има си процедури, с които може да се разреши“.

Дотогава обаче препаратът може да бъде доставен в болниците и да го получат пациентите, които са с тежка клинична картина, обясни той.

„Това са пациентите които имат нужда! Той не може да се пие като превенция, понеже има и такива въпроси. Няма никакъв смисъл да се пие. Затова ще отидат в болниците. В този ред на мисли току-що в щаба получихме дарение от господин Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки с оригинален препарат, изкупен от Европа“.

Източник: БНР