МБАЛ-Шумен с ограничен поток от пациенти

По-малък поток от пациенти в спешно отделение, завишени мерки за сигурност и готовност за различни сценарии с разпространението на коронавирус. Това е картината в единствената болница в Шумен, която може да изолира заразени пациенти. При случаи от останалите населени места от региона ще се наложи транспортиране до областния център. В по-малките общини пък се предприемат извънредни мерки, става ясно от репортаж на NOVA.

На входа на лечебното заведение има поставена жива охрана. Въведен е ограничнителен режим и за пациенти, и за техните придружители. Спешното отделение е заключено. Вътре може да се влезе след като се позвъни.

„Потокът от пациенти рязко намаля. Този път наистина се отсяват спешните пациенти от неспешните. Докато преди това дневно през отделението минаваха около 100 човека, в момента преминават около 20 пациента, които наистина са спешни и които наистина са хоспитализирани в болницата“, заяви д-р Димитър Костов, МБАЛ-Шумен.

Плановият прием в болницата е забранен. От лечебното заведение отчитат 50% спад при хоспирализиранията. Това дава възможност за актуализиране на графика на медиците.

 „Така или иначе поддържаме един екип, който да поеме бъдещ поток от пациенти с коронавирус“, обясни Костов.

Ако в Шумен се регистрира такъв случай, пациентът може да бъде изолиран в отделна клиника. Тежките случаи ще постъпват в бившето фтизиатрично отделение, където ще бъдат поставени в изолация. То се намира в отделна от болницата сграда.

В областната болница има нужните предпазни средства, а в Шумен бе открита и дарителска кампания, която да подпомогне закупуването на допълнителни дезинфектанти и облекло за най-уязвимите професии.

„Подали сме една доста голяма заявка за предпазни средства. Очакваме престилки, ръкавици, маски“, поясни Костов.

В другата действаща болница в област Шумен – тази във Велики Преслав, има физическа охрана и пропускателен режим. В момента там се лекуват 40 пациенти.

„Имаме приемен кабинет, където става първият преглед от лекар. Там още веднъж се провежда щателна анамнеза. При нас постъпват пациенти от филиала за Спешна помощ“, каза  д-р Иван Димитров, МБАЛ-Велики Преслав.

Съмнителните случаи може да се тестват. 

„Имаме вътрешно отделение и приемаме пневмонии. Логично е да постъпват пациенти с подобни оплаквания. Ние си го приемаме и поемаме целия риск. Нямаме място, което да е отделено, на този етап няма и логика да ги отделяме. Все още няма подобен случай, но рискът съществува. И ако има подобно нещо – опасността е, че ще бъдем в 14-дневна карантина“, каза още Димитров.

Ако се окаже, че случаят е тежък, ще се наложи пациентът да се транспортира до лечебното заведение в Шумен.

В населени места, в които няма болница – като Смядово, пациентите се поемат от центъра за спешна медицинска помощ.

 От Спешна помощ също отчитат по-малко сигнали. Техните екипи са обезпечени с предпазни средства и са в готовност да реагират и на най-тежките случаи. 

Източник: NOVA