COVID-19 може да засегне и възрастни между 20 и 54 години

Ясно е, че възрастните хора и тези със здравословни проблеми са изложени на най-голям смъртен риск заради COVID-19, но това не означава, че по-младите, които се заразят, няма да се разболеят тежко.

Възрастните между 20 и 54 години съставляват почти 2/5 от хората, хоспитализирани в САЩ с COVID-19, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. 20% са под 44 години. Почти половината от най-тежките случаи – тези, които са настанени за интензивно лечение, са по-млади от 65 години.

Цифрите идват от проучване на първите 2 500 случая, съобщени в САЩ (приблизително сега е над 10 000). Дори децата – особено бебетата и децата в предучилищна възраст – понякога могат да се разболеят сериозно, макар че е най-малко вероятно да го направят, все още неясно защо.

От 12 февруари в Съединените щати са регистрирани 4 226 случая на COVID-19; 31% от случаите, 45% от хоспитализациите, 53% от приетите в интензивно отделение и 80% от смъртните случаи са настъпили сред възрастни на възраст над 65 години и с най-висок процент на тежки резултати сред лица на възраст над 85 години.

Тези открития са сходни с данните от Китай, които показват, че над 80% от смъртните случаи са настъпили сред лица на възраст над 60 години. Тези предварителни данни показват също, че тежко заболяване, водещо до хоспитализация, включително приемане в интензивно отделение и смърт, може да се появи при възрастни с COVID-19. За разлика от тях, лицата на възраст под 19 години не се разболяват толкова сериозно, като почти не са регистрирани хоспитализации или смъртни случаи досега в Съединените щати в тази възрастова група.

Италия надмина Китай за най-много смъртни случаи, свързани с COVID-19. Общият брой на случаите в страната нарасна до 41 035 в четвъртък, което включва 5 322 нови случая, съобщи Италианската агенция за гражданска защита на пресконференция. Броят на смъртните случаи в Италия достигна 3 405. Италия се превърна в най-смъртоносния център на огнището на COVID-19. Настоящият брой на смъртните случаи в Китай възлиза на 3242 души, според Световната здравна организация.

По данни на Центъра за системна наука и инженерство (CSSE) към университета Джон Хопкинс, броят на случаите в световен мащаб към днешна дата е 244 532, смъртните случаи възлизат на 10 031, а възстановилите се са 86 032.

Източници:

  1. Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at John Hopkins University
  2. World Health Organization
  3. Coronavirus Briefing, The New York Times
  4. Centers for Disease Control and Prevention, USA

Петя Петрова, MedicalNews