Пациенти с ревматологични заболявания остават без лекарства

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България изпратиха сигнал относно проблем с лечението на пациенти с диагнози системен лупус, системна склероза и ревматоиден артрит, лекуващи се с медикамента Плакенил, нерегистиран в България без друга алтернатива. Сигналът е адресиран до Президента на РБ , Премиера на РБ , Министъра на здравеопазването, Председателя на НС, Председателя на Комисията по здравепазване на НС и до Директора на ИАЛ.

Текстът гласи следното:

От няколко години ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието към проблем с доставките на жизненоважен медикамент, нерегистриран в България, за поддържането на живота и състоянието на пациенти със системен лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит – хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl), в България. За три минути ефирно време това всъщност успя да направи г-н Кирил Домусчиев, но като заразен с COVID-19. На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана изключително търсен и, съответно, вече има недостиг в предлагането му във всички страни.

Същевременно около 3 000 – 4 000 хил. души в България го приемат ежедневно и благодарение на него са живи и допринасят за икономиката и обществото. За тях става все по-трудно да намират и да си доставят в България хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, вече въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на свои граждани. В Турция от 16.03.2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към ОПРЗБ. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни в момента.

С огромно притеснение ОПРЗБ за пореден път се обръща към всички вас от името на пациентите с ревматологични заболявания в България с апел хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за употреба в България не само заради засегнатите от COVID-19, но и за да могат тези няколко хиляди човека да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лечението си. Преди няколко месеца беше прекратено производството на единствения му аналог, който се предлагаше в България – Резохин, тъй като фирмата производител вече не може да гарантира безопасността на съставки, които влага в медикамента.

ОПРЗБ нееднократно е повдигала въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента. Този път въпросът е спешен и нетърпящ отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура. Сега е моментът да се предприемат действия, за да се спасят няколко хиляди човешки живота.

Според данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) около 3 900 души в България са с поставена диагноза системен лупус, като почти всички се лекуват с Plaquenil. Към тях добавяме и пациентите с прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит, които ползват медикамента, т.е. броят им общо може би надвишава 4 000 хил. души. Значителна част от тях ще останат без лечение. Системният лупус е животозастрашаваща диагноза, а Plaquenil е основна част от лечението му.

През лятото на 2019 г. медикаментът Резохин, съдржащ същата активна съставка, като споменатият Plaquenil., беше спрян от производство и съответно изтеглен от Позитивния лекарствен списък, където беше единствения медикамент по съответния INN.Оттогава непрестанно ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието на институциите по този проблем, вкл. и с няколко телевизионни репортажа. За съжаление решение до този момент няма.

ОПРЗБ ви моли да вземете отношение по проблема и заедно да гарантираме лечението на хората, така че да продължат нормалния си живот, да бъдат работоспособни и да допринасят за обществото.

С уважение,

Боряна Ботева,

Председател на Управителния съвет на ОПРЗБ“