Заедно можем – добрите примери в борбата с COVID-19 за изминалата седмица

Добрите примери са източник на надежда и вяра. Това са малка, но съществена част от позитивните новини през изминалата седмица.

Теленор ще дари безвъзмездно средствата необходими за закупуване на част от медицинското оборудване на ново отделение за интензивно лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, в което ще се лекуват болни от коронавирус – 15 специализирани легла за интензивна грижа, 45 инфузионни помпи и 15 монитори, необходими за ефективната работа на отделението. Дарението е на обща стойност от приблизително 200 000 лв.

А1 дари безвъзмездно на лечебното заведение средствата, необходими за закупуване на пет дихателни апарата на университетска болница „Александровска“. Очаква се новото оборудване да пристигне в лечебното заведение в рамките на три седмици. Стойността на дарението надвишава 220 000 лв.

BILLA България ще дари 100 000 лв. за борба с коронавируса в страната в рамките на благотворителната кампания „Заедно срещу коронавируса“, инициирана от Българския Червен кръст. Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да го направи  чрез online дарения на сайта на организацията www.redcross.bg,  SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори или на банковата сметка на БЧК:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00

BIC: UNCRBGSF

УниКредит Булбанк дарява 100 000 лв. на болница „Пирогов“, за да покрие възникналите извънредни медицински нужди.

Болница „Пирогов“ е получила предпазни шлемове, необходими на медиците, със средства, събрани от Съюза на зъболекарите и доброволци, а термометри за дистанционно отчитане и бактерицидни лампи са дарени от Столичната лекарска колегия на БЛС.

Партия „Воля“ дари маски, дезинфектанти, противовирусни препарати и лекарства на болница „Пирогов“. Дарението е закупено със събрани средства от заплатите на народните представители в групата.

Фондация „Тръст за социална алтернатива“ дари 10 000 лв., за да подпомогне усилията срещу разпростанението на коронавируса. Дарението е за Национална мрежа на здравните медиатори в подкрепа на тяхната засилена работа за противодействие на COVID-19. 230 здравни медиатори ще бъдат оборудвани с необходимите маски, очила, защитни костюми и санитарни материали. По време на работата си, те оперират в повече от 230 общности с над 2 000 лица в тях.

Слави Трифонов дарява 100 000 лв. за допълнителни възнаграждения на медицинските сестри и санитарите от Александровска болница, които ежедневно се грижат за болните от COVID-19 и призова българските депутати, министрите от правителството и българския президент да дарят парите от заплатите си.

Гранд хотел „София“ ще готви за медиците в Александровска. Усилията на екипа от готвачи се очаква изцяло да се насочат в подкрепа на медицинските екипи в болницата. Възможностите на хотела позволяват да осигурят храненето и на медици в други болници в София, където се лекуват пациенти с коронавирус.

#ЗАДОБРОТО срещу COVID-19

Проект #задоброто заедно с Фондация Бикоуз, стартираха кампания за справяне със спешни нужди при кризата COVID-19 в България. Даренията до момента възлизат на 154 346 лв.

Направени разходи за защитни материали до 19 март са 29 675 лева. Доставени са или са закупени следните неща, разпределени в цялата страна за 38 болници и НПО, обгрижващи възрастни хора – Ботунец, Перник, Ловеч, Троян, Плевен, Монтана, Козлодуй, Русе, Тутракан, Омуртаг, Горна Оряховица, Павликени, Карлово, Стара Загора, Кърджали, Харманли, Петрич:

 • 10 специални гащеризона, очила и ръкавици за Столична пожарна
 • 2700  защитни облекла;
 • 400 кутии ръкавици – доставени, 200 кутии ръкавици – поръчани, които ще разпределим утре;
 • 5000 маски за многократна употреба разпределени, 3000 поръчани;
 • Поръчан плат за над 10 000 маски;
 • 150 броя предпазни броя предпазни очила;
 • 10 броя предпазни щитове за лице за Пирогов;
 • 3 броя назални катери;
 • Запазени 3 бр. респиратори;
 • Мантии, калцуни, безконтакти термометри и други консумативи от първа необходимост.

Можете да се включите тук: https://platformata.bg/bg/kauzi/669:covid-19/details/campaign.html

Helpkarma: България срещу COVID-19

Кампанията е в подкрепа на всички болници, които вече се борят или тепърва ще се изправят срещу COVID-19. Фондация “Хелп Карма” сложи началото и дари 10 000 лв., а техният добър пример последваха много частни компании. До момента са събрани малко над 71 000 лв. Можете да се включите тук: https://bg.helpkarma.com/help/601584364837

На 19.03 от фондацията са направили дарение от 26 000 лв. за 26 медицински лица, които полагат грижи за заразени с COVID-19. Всеки от тях ще бъде подкрепен с по 1 000 лв. Те работят в две клиники в МБАЛББ „Св. София“, където се приемат пациенти с коронавирус. Направен е директен превод към болницата. Средствата са за:

 • Трета Клиника за лечение на неспецифични белодробни болести
 • Клиника по фтизиатрия за възрастни

Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка

Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори. В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29. 

Дарителска сметка на МЗ:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Булстат на Министерство на здравеопазването:  BG 000695317

Петя Петрова, Medical News