107 са вече регистрираните случаи на коронавирус в България

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи в ексклузивно интервю за NOVA началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски

Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина. 

„Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски.

„Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни Мутафчийски.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

Кризисният щаб предлага още по строги мерки. От тази вечер страната ни затваря всички граници за трети страни.

Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.

Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.

„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви ген. Мутафчийски.

Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.

„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.

А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за Covid -19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.

„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.

У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар специализант в София,но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.

„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.

Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.

Източник: www.nova.bg