Медици са принудително задържани в МБАЛНП „Св. Наум“

32 медицински професионалисти са задържани в МБАЛНП „Св. Наум“. Задържането е станало в четвъртък, защото са били в контакт с двама болни, на които е била доказана инфекция с коронавирус. 

Първите лабораторни проби на всичките 32-ма задържани са отрицателни. Те обаче не са били освободени с уговорката, че трябва да изчакат второ изследване, което ще бъде направено след една седмица.

Поради причината, че медиците са били задържани на работните им места, никой от тях не е бил подготвен за болничен престой. Това наложило приятели колеги, роднини и столичната колегия на БЛС да организират спасителна акция с дарения на стоки от първа необходимост, като четки и пасти за зъби, бельо, тоалетни и дамски принадлежности и др. Пред болницата е поставен полицейски патрул.

Нямаме информация кой е разпоредил задържането. В нито една от заповедите на министър Ананиев, свързани с епидемията не се дава право за задържане на контактни лица. Националният оперативен щаб пък няма правомощия да издава каквито и да е заповеди на когото и да било.

Задържаните 32 лица са контактни, но не са нито болни, нито заразоносители.