Как един пациент може да зарази хиляди или връзката между COVID-19 и църквите

Южна Корея обяви стотици нови случаи на коронавирус само за няколко дни и повиши сигнала си за инфекциозни заболявания до най-високото ниво. Влиянието на случаите е съсредоточено около две основни групи – църква в град Тегу и близка болница. Новата епидемия в Южната Корея е с много повече потвърдени случаи от където и да е било извън Китай.

Вирусът за първи път е потвърден в страната на 20 януари, когато 35-годишна китайка, която лети от Ухан, Китай до международното летище Инчон, което обслужва Сеул, е изолирана при влизане в страната. През четирите седмици след инцидента Южна Корея успява да избегне сериозна епидемия, като само 30 души се заразяват с вируса, въпреки много взаимодействия между тези, които по-късно са потвърдени като болни, и стотиците хора, които са идентифицирани като контакти на болните пациенти. Това се променя с появата на „Пациент 31.“

Не е ясно как Пациент 31 се е заразил с вируса, но в дните преди диагнозата си тя пътува до многолюдни места в Тегу, както и в столицата Сеул. На 6 февруари тя е част от пътна катастрофа в Тегу и е приета за кратко в Jaseng Hospital of Oriental Medicine. Докато е в тази болница, тя посещава служби в църквата на Иисус Шинчонджи на 9 февруари и 16 февруари. Между тези посещения, на 15 февруари, лекарите в болницата споделят, че са предложили тя да бъде изследвана за коронавирус, тъй като има висока температура. Вместо това жената отива на обяд с приятел в хотел.

В интервю за местния вестник JoongAng Ilbo жената отрича, че лекарите са я посъветвали да бъде тествана. Тъй като симптомите й се влошат с времето, лекарите коментират, че за пореден път са я посъветвали да бъде тествана. На 17 февруари тя отива в друга болница и на следващия ден здравните власти обявяват, че това е 31-ият потвърден случай в страната. Само за броени дни тези цифри се повишават, тъй като стотици хора в църквата Иисус Шинчонджи и околните райони дават положителен резултат на теста.

Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че са получили списък от 9 300 души, които са посещавали тези две църковни служби, около 1 200 от които са се оплаквали от грипоподобни симптоми. На този етап вече са потвърдени стотици случаи. Втори голям клъстер се появява от близката болница в Чонгдо, окръг, близък до Тегу. Властите разследват връзките между църквата в Тегу и погребалната служба в болницата, на която присъстват редица членове на църквата в периода 31 януари – 2 февруари. Ако бъде потвърдено, това означава, че Пациент 31 може да бъде свързан с двете групи. Между Тегу и окръг Чонгдо районите представляват около 80% от случаите в цялата страна.

Nonstop punditry

По света:

Синагогите в САЩ затварят една след друга, Катедралата „Свети Петър“ в Рим е изцяло затворена за посетители, църкви като „Свети Стефан“ във Виена ограничават броя на посетителите до минимум, Израел предприе същата мярка по отношение на синагогите в страната.

В България:

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус – COVID-19 в България, в богослуженията, по решение на Св. Синод на Българската православна църква, ще бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести.

В окръжното писмо до Високопреосвещените митрополити, членове на Св. Синод на БПЦ-БП, се определя всички храмове да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. В последствие бе взето решение светите литургии в патриаршеската катедрала „Александър Невски“ да се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг, като са взети и мерки за дезинфекция.

В писмото се споменава още, че „всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве“.

Въпреки че лъжичката, използвана при Светото Причастие е сребърна, все пак съществува заразяване с COVID-19. Коронавирусът е по-заразен и бързо се разпространява в ранния стадий на епидемията, поради което са необходими превантивни мерки. Църквите, макар и свещени храмове на вярата, в моменти на епидемия могат да се окажат огнище на заразата.

Използвани източници:

  1. Българска Патриаршия: Българска Православна Църква
  2. Корейски центрове за контрол и превенция на заболяванията;
  3. The Korean clusters, Reuters.

Петя Петрова, Medical News