Педиатри и родители излязоха на протест

Отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж, предвиден за нова детска болница, международен архитектурен конкурс с професионално изготвено задание, нова, модерна, истинска национална детска болница.

За това настояват протестиращите лекари и родители, които се събраха в 18 ч пред сградата на Министерството на здравеопазването. Дъждовното време попречи на част от заявилите желание да присъстват на протеста „Не искаме болница от миналото“.

За недостатъците на недовършения десетилетия строеж, който министерството възнамерява да направи национална детска болница срещу 95 млн. лв., от месеци предупреждават архитекти, инженери и педиатри. Въпреки това ведомството прокара конкурсите и вече има избран изпълнител – „Главболгарстрой“, с когото Комисията за защита на конкуренцията позволи да се сключи договор и преди края на процедурата по обжалване на поръчката.

Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация (БПА) излезе с отворено писмо, в което пита как така преди 16 години въпросният градеж е неизползваем, а сега изведнъж стана възможно да се завърши успешно; има ли все пак направена калкулация каква ще е цената на преустройството и реконструкцията на съществуващата сграда и как това се съгласува със световния опит, че подобен подход изисква повече инвестиции, отколкото изцяло ново строителство; в представеното задание не са представени всички специалности, които изискват работа с деца.

Не е ясно как ще изглежда диагностично-консултативния блок; От 2012 г. чрез свои декларации БПА непрестанно поставя проблема с необходимостта от построяването на педиатрична болница в София. Защо МЗ не отговори на БПА на внесената в МЗ концепция за Педиатрична болница? Защо МЗ не покани официално в работната група представител на БПА?

По-рано през деня здравният министър Кирил Ананиев покани представители на протестиращите на среща в понеделник, 9 март. Там ще са и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа – „Балмер Инженеринг“ ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, съобщиха от министерството.