Ангел Кунчев: Недостигът на квалифициран персонал ще бъде проблем при регистрация на коронавирус у нас

Ангел Кунчев бе гост на сутрешното предаване по БТВ. Той сподели професионалното си мнение за коронавируса и как ще се справи здравната система при регистриране на случай в България.

България остава като остров без корона вирус на фона на Европа, но това сякаш дава храна за много конспиративни теории. За сметка на това пък у нас има втора грипна вълна.

„Имам чувството, че много хора съжаляват за това, че нямам регистриран случай на коронавирус“, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Не бих казал, че не можем да установим при обема изследвания, които правим“, заяви Кунчев и отбеляза, че дори е разширен контрола, като в момента се тестват и хора с респираторни заболявания като вирусни пневмонии, които не са били в чужбина, „за да сме сигурни, че и там не пропускаме нищо“.

Предвид разпространението на Балканите, според Кунчев е много вероятно заразата скоро да се появи и у нас. Той коментира думите на д-р Мангъров, че вероятно у нас има приносител на заразата, който не е установен.

„Дори така да е, изключително важно е да му се вземат проби и да се установи възможно най-рано“, заяви главният здравен инспектор.

Не може да се каже, че нашите тестове за новата зараза са по-лоши от тези в другите страни, защото всички държави ги купуват от едни и същи производители, заяви Кунчев, но добави, че в началото германските са давали малки отклонения.

Няма смисъл да се крие наличието на коронавирус, категоричен е главният държавен здравен инспектор, коментирайки друга конспиративна теория.

Тези теории са опасни, защото разрушават доверието в лекарите и здравната система, а в момента тя е много важна.

Това, че до момента няма регистриран случай на коронавирус у нас ни дава време да се подготвим по-добре, ако такъв се появи.

Най-големият проблем, пред който ще се изправим, ако заразата се появи у нас, ще бъде липсата на лекари, смята Кунчев.

„Не опираме до легла и сгради само, а и до квалифициран персонал“, каза главният държавен здравен инспектор.

Цялото интервю можете да гледате тукhttps ://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zashto-se-stigna-do-remont-na-remonta-pri-rektorata-i-graf-ignatiev.html