Основни прицелни групи на коронавирус: мъже, възрастни хора, пушачи

Вирусите могат да поразят една група по-силно от друга. Грипът от 1918 г., отнел 50 милиона живота по целия свят, засегнал особено младите. Избухването на Зика, която бушуваше в Бразилия през 2015-2016 г., имаше особено пагубен ефект върху бременните жени, като атакува мозъците на плодовете, които носеха.

COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, който произхожда от Китай, изглежда става все по-опасен с възрастта, казва Майкъл Мина, доктор на медицинските науки, доцент по епидемиология в Харвард T.Х.Чан училище по обществено здраве.

„Изглежда, че има този праг – под [възраст] 35 години виждаме практически нула [случаи]“, казва той. „С увеличаване на възрастта хората от 40-те до 80-те, наблюдаваме увеличаване на смъртността.“

Вирусът, който изригна в края на миналата година, сега наброява повече от 80 000 случая и 2700 смъртни случая, като повечето от тях са в Китай.

Изследване, публикувано в понеделник в The Journal of the American Medical Association , което изследва първите 45 000 случая в Китай, установи, че 80% от докладваните случаи изглеждат леки. Останалите 20% от диагностицираните имат умерени, тежки или критични симптоми, включително трудно дишане, пневмония и органна недостатъчност. Около 2,3% от общите инфекции са били смъртоносни. Тежкият остър респираторен синдром (SARS), подобен вирус, започнал в Китай през 2002 г., също най-силно удари хората над 60 години. Повече от 8000 души са се заразили с вируса за 8 месеца, близо 10% от които са починали.

С COVID-19 досега децата на възраст 1-9 представляват едва 1% от всички заболели и нито една от смъртните случаи, според проучването JAMA. Други 1% са на възраст 10-19 години.

От хората на 70-те години, които са се сдобили с вируса, 8% са умрели, показва проучването, заедно с близо 15% от тези на 80 и по-възрастни.

Според ранните данни, мъжете са по-уязвими, тъй като представляват едва повече от половината случаи, според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Заразените мъже умират два пъти по-често от заразените жени. Д-р Мина казва, че мъжете може да са причина за повече случаи, тъй като са били тествани по-често, но „доказателствата не са силни, за да се правят добри изводи“.

Изледване на Световната здравна организация от 2019 г. твърди, че 47,6% от китайските мъже пушат, в сравнение само с 1,8% от китайските жени. Жените също така имат по-силен имунитет от мъжете.

Хората със сърдечни проблеми, диабет или проблеми с белите дробове като ХОББ също са изложени на по-висок риск от тежко заболяване и смърт, казва Жан Марацо, директор на отделението по инфекциозни заболявания в Университета на Алабама в Медицинското училище в Бирмингам.

Бременните жени не са засегнати от тази инфекция, въпреки че досега само няколко са внимателно проследени. Едно проучване, публикувано наскоро в The Lancet, установи, че девет жени, заразени с COVID-19, не предават вируса на своите бебета, а д-р Мина казва, че новородените изглежда са пощадени от най-лошото от болестта. „Мисля, че броят на починалите млади бебета е изключително малък в сравнение с броя, който вероятно е бил изложен“, казва той. „Просто не виждаме клинична изява.“

Здравните работници също са изложени на особен риск. Най-малко 1700 са се заразили по време на лечение на пациенти в Китай, повечето в провинция Хубей, където е първичното огнище. Като цяло близо 15% от случаите сред здравните работници са класифицирани като тежки или критични, а петима са починали, включително Ли Венлианг, 34-годишен китайски офталмолог, който се опита да повдигне ранно предупреждение за болестта.

За да бъдат подготвени, хората трябва да са в крак с новините за това къде се разпространява вирусът и да предприемат обичайните предпазни мерки, за да се поддържат максимално здрави: да получите достатъчно почивка, да спортувате, да се храните добре и да получите ваксина срещу грип.

По-добре е и за хората, които не се чувстват добре, да останат вкъщи от работа, като се самокарантират, за да избегнат предаването на болест на другите.