МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград спешно търси лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград спешно търси да назначи лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари. Близо 30 са свободните работни места, обявени от лечебното заведение в Бюрото по труда, съобщиха от ведомството, цитирани от БТА.

Болницата изпитва необходимост от лекари по акушерство и гинекология, по образна диагностика и инфекциозни болести. Има недостиг също на психиатри и педиатри. Лечебното заведение се нуждае още от рехабилитатори, неонатолози, както и от специалист по пневмология и фтизиатрия. Общо обявените позиции за лекари-специалисти са 15. Освен това има свободни работни места за осем медицински сестри, четирима рентгенови и медицински лаборанти, и двама санитари.

Недостигът на медицински кадри е много сериозен и болен проблем за разградската болница, коментира за БТА изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. По думите му персоналът е принуден да полага извънреден труд, за да компенсира липсата. Част от кадрите са в предпенсионна възраст, а продължава да няма проявен интерес, което се усеща много остро, посочи д-р Жеков.

Според него основната причина за това е, че повечето специалисти предпочитат да търсят професионална реализация в болници в по-големи градове, много от завършилите медицински сестри пък избират да работят в детски градини. А при нас условията за работа са отлични, отделенията са реновирани и ремонтирани, има модерна апаратура, възнагражденията са високи, каза директорът на разградската болница.

Той силно се надява на нови попълнения, за да може здравното заведение да продължи да осигурява качествена и достъпна медицинска помощ за населението.