Проведе се семинар на тема „История на фармацията във Варна“

За втора поредна година в Музея по История на медицината се проведе Обучение и семинар по „История на фармацията във Варна“. Организатори и домакини бяха Катедра „Организация и икономика на фармацията“ на факултет „Фармация“ при МУ-Варна и Музеят по История на медицината при МУ- Варна.

Събитието, на което присъстваха преподаватели, студенти и гости, се проведе в рамките на два дни – 13 и 14 декември.

Първият ден от семинара доц. Евгени Григоров от Катедра „Организация и икономика на фармацията“ представи новите експонати в историческата колекция на новоизградената витрина, посветена на „История на фармацията във Варна“, която се намира във фоайето на 8-мия етаж във Факултета по фармация. Студенти от факултет „Фармация“ презентираха свои разработки. Те са имали възможността да разгледат и проучат книги, предоставени им на разположение от библиотеката на МУ-Варна, както и да подберат любопитни факти от предоставения от Музея по История на медицината необработен архив, в който е събрана една малка част от съкровищницата на медицината.

Вторият ден от семинара студенти и гост-лектори споделиха спомени и представиха разработки, свързани с историята на фармацията в град Варна. Известният варненски краевед и специалист по история на града ни Християн Облаков, презентира темата „Аптеките на стара Варна“, а доц. Анна Тодорова, ръководител на Катедра „Организация и икономика на фармацията“, разказа любопитни факти за „История на дрогерия Христо Николов – Варна“. Студенти от 1-ви курс в специалност „Фармация“ представиха темата за „Първа частна аптека в град Варна след 10.11.2019г.“. Голям интерес предизвика и лекцията, изнесена от доц. Евгени Григоров, на тема „Най – старият рецептурен сборник в библиотеката на МУ-Варна, издаден през 1884 г.“.

След успешното начало през ноември 2018 г. по повод честванията на 10-годишнината на Факултета по фармация, организаторите имат за цел да превърнат събитието в традиция. Концепцията им е то да бъде място както за обмен на информация и споделяне на спомени, така и за дискусия на любопитните факти и събития от историята и развитието на фармацията и аптечното дело в град Варна.