Да облекчим трайно симптомите на хемороидите с Репахерб

Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоана- ИСУЛ“, член е на Управителния съвет на европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България.

Доктор Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 „Ти си нашето бъдеще“. Завършва медицина през 2013 година в София, специализира в Германия, Великобритания и Италия, защитава докторантура през 2017, има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания. Научните му интереси са свързани с възпалителните чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологични прояви при транс-тиретинова амилоидоза.

Преди няколко дни в специалната ни рубрика „Хемороиди“ ви представихме първа част от интервю с д-р Наков, като сега имаме удоволствието да продължим темата.

Как действа „Репахерб“ на хемороидите?

„Репахерб“ успокоява симптоматиката при хемороидите като основното предимство е в неговата съставка, сукралфатът, който действа точно върху самия хемороид като възстановява повърхността на лигавицата на правото черво. Също така трябва да се има предвид, че в букета от съставки на „Репахерб“ има  и три билки – невен, лайка и хамамелис.

И докато невена и лайката са доста известни на нашето общество, може би от над сто години и се знае, че техният ефект е противовъзпалителен, противоболков, тук интересни са и листата от хамамелис. Това са едни специфични листа – от леска, лешник. Хамамелисът дава и второто предимство на „Репахерб“ – той има освен противовъзпалително действие и блокиращо действие на едни определени клетки в човешкия организъм, които се активират именно като „полицията“, когато настъпи някакво усложнение.

И също така интересното е, че той има доказан ефект в редица проучвания в западноевропейски държави. Даже в Австрия и в Испания хамемелисът е регистриран като лекарство, което е доказателство за неговия силен ефект. „Репахерб“ обединява успокоителните сили на всичките тези съставки.

Може ли да говорим за окончателно отърваване от хемороидите?

Може да говорим за облекчаване на симптоматиката, за временно решаване на проблема, защото не се знае дали няма да се появи отново.

Защото, представете си, на това място е слаба стената на кръвоносните съдове и ние решаваме проблема за определен период от време, но това не означава, че няма отново да се появи. Именно поради тази причина говорим за успокояване на симптоматиката.

Но това е много важно за пациента. Когато има болка, сърбеж, който не му позволява да седне нормално в офиса и да отиде адекватно на работа и да си свърши задълженията, успокояването на симптомите е страшно важно. И именно заради това тук може да говорим, че ето такъв тип комбинация много добре и успешно успокоява симптоматиката.

И аз пак ще подчертая нещо, което казах, че сукралфатът като активна съставка, ако се ползва в продължение на 28 дни, това са 4 седмици, има изключително добър ефект по отношение на повлияване на симптоматиката в сравнение с лидокаинът, който се използва масово в различните продукти на пазара. Ако не помогне този тип терапия, се минава към хирургия.

Хирургията помага при някои пациенти, при дружи може да не помогне. Но е много важно, ако има кървене при пациентите, защото знаем, че хемороидите могат и да кървят, те да отидат задължително на гастроентеролог, за да изключат и някое по-страшно заболяване. Защото по някой път си казваме – а, кървене, значи са хемороиди. Но за съжаление, понякога може да е и нещо по-страшно – рак на дебелото черво.

Има ли връзка между хемороидите и рака на дебелото черво? Близки ли са или…

Не. Връзката е, че и двете могат да започнат с кървене. Съответно, както хемороидите кървят, така и онкологичното заболяване на дебелото черво, карциномът, и той кърви. Затова при кървене, особено при пациенти над 45 години, трябва задължително да се направи колоноскопия.

Това е изследване на дебелото черво с камера. Тук ще направя и препратка към любимия на българите сериал „Откраднат живот“, там има вече гастроентероложка – доктор Нора Чилингирова, коята е изиграна от младата и талантлива актриса Любомира Башева.

Тя още в първия епизод спомена: „Ето, според новите ръководства на гастоентерологичното дружество, трябва вече от 45 години да изследваме пациентите, а не от 50 за рак на дебелото черво“. За което поздравления за консултантите на сериала и това е много важно послание към българското общество.

Добре, идва при вас пациент с хемороиди, дотегнало му е от болка, иска да се оперира. Вие какво му казвате, какво препоръчвате?

По принцип ние препоръчваме първо лечение, което е комбинирано между хапчета и мазила, примерно ето за продукта, който говорим, „Репахерб“ – той съществува под формата на маз и под формата на свещички.

А отделно има и такива таблетки, други продукти на пазара, които пък се пият. Те съдържат извлек от портокаловите кори. Те заздравяват в крайна сметка кръвоносните съдове. Ако това не помогне…

– Т.е. минава един курс с „Репахерб“. Колко трае лечението?

– Ами около месец, месец и половина, до два месеца може да продължи този тип лечение. Най-често е месец. Ако това не помогне, най-често се опитваме да повторим курса. И ако вече няма ефект, тогава го насочваме към хирург. И реално тогава се надяваме да има облекчаване на симптоматиката. Ако отново не помогне и това нещо, има пациенти с по няколко хирургични манипулации на хемороидите.