Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 год. възраст

В София област на 10 октомври 2019 г. се проведе кръгла маса за популяризиране на „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 год. възраст в Република България“.  Домакин на кръглата маса е Районна колегия на Български зъболекарски съюз София обл.

На кръглата маса участие взеха д-р Николай Шарков – Председател на БЗС, д-р В. Жекова – национален координатор по Програмата, Представители на държавни институции и областни администрации – РЗИ София обл., Регионално управление на  образованието, представители на общини Своге, Елин Пелин, Самоков, Сливница, директори на ДГ, преподаватели от училища, както и лекари по Дентална медицина от София обл.

В Националната програма са заложени различни мероприятия.

  1. От 04.10.2019 стартира кампанията по силанизиране на първите постоянни молари при деца 5-8 год., която ще продължи до 30.11.2019 г.  Силанизирането на първите постоянни молари е безплатно. Програмата е Национална и се финансира от Министерство на здравеопазването.  Важно е всички родители да заведат на преглед децата от възрастовата група 5-8 год., тъй като често пробивът на постоянните зъби не се установява от тях навреме. Колкото по –рано се поставят силантите, профилактиката е по-голяма и зъбите са предпазени от развитие на кариес от най-ранен етап.

Какво представлява силанизирането?

Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант /фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/. Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

При метода на силанизация, зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите(цепнатините). Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

Защо да използваме защитни силанти?

Дъвкателните повърхности на кътниците (моларите) при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини (фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези дупки и цепнатини.

Процедурата по поставянето на силанти е кратка (около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител.

На интернет страницата – https://www.oralnaprofilaktika.bg/ всеки може да получи допълнителна информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в Р.България и др.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма. За София обл. кабинети, които работят по Програмата има в градовете Елин Пелин, Ботевград, Костинброд, Самоков, Долна баня, Своге, Божурище, Годеч, Костенец, Ихтиман, с. Церово, с. Антон.  За допълнителни въпроси можете да се обръщате към Регионален координатор НППОЗД за София област д-р Стефалина Чинарска-0898-509-440.

  • Тази година, регионалните координатори ще организират и провеждат по места семинари с деца и ученици. Темите, по които ще се провежда обучението са „Методи и средства за поддържане на стриктна орална хигиена при децата“; „Практическо обучение на децата на методите на оралната хигиена“, „Силанизирането, като профилактична дейност – същност, технология, ефект“.