Проф. Жан-Франсоа Коробелник: Скринингът и ранното откриване са жизненоважни, за да позволят ранна намеса на лечение

19-ият конгрес на Европейското общество на специалистите на ретината (EURETINA) се проведе от 5 до 8 септември в Palais des Congres, Париж, Франция. Преди официалното откриване се проведе пресконференция под наслов: „A vision for the super-ageing world”, на която бяха представени данни от проучвания, изнесени под формата на лекции.

Проф. Жан-Франсоа Коробелник е професор по офталмология във витреоретиналната хирургия и ръководител на отделението по офталмология в Университетската болница в Бордо, Франция. Проф. Коробелник работи върху клинични изследвания, които се фокусират основно върху епидемиологията на очните заболявания, макулните заболявания и отделянето на ретината. Автор и съавтор е на повече от 260 научни публикации.

Проф. Коробелник изнесе лекция на тема: “Готова ли е офталмологичната клиника за супер застаряващото население?“. Той коментира, че едно от предизвикателства, пред които са изправени офталмологичните клиники, е прогнозата за глобалните разходи за увреждане на зрението, дължащи се на макулната дегенерация, свързана с възрастта, в която се говори за 343 милиарда щатски долара, включително 255 милиарда долара преки разходи за здравеопазване. Скринингът и ранното откриване са жизненоважни, за да позволят ранна намеса на лечение, и да се сведе до минимум въздействието на зрителните увреждания.

Проф. Коробелник се съгласи да даде специално интервю за читателите на Medical News:

  • Как бихме могли да променим пътя на лечението, за да намалим тежестта му върху живота на пациента?

Мисля, че в момента най-добрият начин е се преминете към режим Treat and Extend (T&E). Принципът на T&E е, че лекуваме всеки път, когато видим пациента и се опитваме да персонализираме, опитваме се да адаптираме интервала между леченията въз основа на активността на заболяването. Това, което правехме преди, беше да молим пациента да идва всеки месец и когато искаме да дойде, той не идва. Той пропуска посещение, има причина за забавяне, и когато успее дойде, зрението му вече е намалено. При пациенти с макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) – за да намалим тежестта от лечението, правим T&E и разширяваме интервала. Имам пациенти, които се лекуват веднъж на всеки 12 или 14 седмици и това е напредък – веднъж на 3 месеца, това е много по-добре, отколкото да идват на всеки 4 седмици.

  • Какви са предупредителните признаци за проблеми с очите, свързани с възрастта?

Разбира се, има намалено зрение, ако има метаморфопсия, което означава, че линиите не са прави. Ако има скотома, което означава, че част от зрението е нарушено. Проблемът е, че имаме две очи, затова пациентите трябва да тестват едното след друго, като закриват окото с ръка, така че от едната страна да имат пълна маска и да оценят другата. Все още сме свидетели пациентите да идват много късно, защото не са осъзнавали, че едното око има заболяване и идват, когато го имат и на другото око. Така че трябва сами да се тестваме за МДСВ.

За диабетна ретинопатия е само скрининг – правене на фундус-фотография веднъж годишно, за да се открие ранна диабетна ретинопатия и да се лекува навреме. И, разбира се, трябва да се контролират рисковите фактори – гликемичния контрол, кръвното налягане за диабетиците, за да се намали риска от МДСВ. Приемът на здравословна храна помага за намаляване на риска от напреднал МДСВ, както и отказът от тютюнопушене.

  • Какво според Вас е бъдещето на медицината?

Това е трудно – да се определи бъдещето. Надявам се да намерим лекарство, което да издържа по-дълго. Ако правим, например, една инжекция на всеки 3 месеца или на всеки 6 месеца, тогава намаляваме много тежестта от болестта. Така че, това е моята надежда в момента. Може би мечтата ми ще се сбъдне, ще бъде добре за пациентите.

Петя Петрова