НЗОК подписа Анекса към НРД

НЗОК подписа днес Анекса към НРД 2018 с новите цени на най-недофинансираните клинични пътеки. Това стана след днешното заседание на Надзорния съвет на Касата, на което надзорниците одобриха увеличението на пътеките за педиатрични и неонатологични грижи, някои пулмологични пътеки и разделянето на пътеките, които досега са били общи за деца и възрастни. Анексът е подписан във варианта, в който беше представен за обществено обсъждане.

Предстои да бъде подписан от УС на БЛС до няколко дни, а новите цени ще влязат в сила със задна дата – от 1 юни.

Припомняме, че на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 27 май, след редица преговори с БЛС, бе дадена зелена светлина за увеличаване на цените.

В областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30% или от 1440 до 1670 лв.; Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лв.; На сто процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст – 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст – 1300 лв.

За да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки, Надзорният съвет реши да се освободят средства в размер на 50 млн. лв. от резерва, с които да се увеличат средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ през 2019 г. за извършване на промените. Причината за увеличението дойде след серия от протести на медици от специализираната детска болница в София „Проф. д-р Иван Митев“.

На днешното си заседание надзорниците са гласували и отчета на НЗОК за 2018 г., а отчетите на лечебните заведения ще бъдат разглеждани на деветмесечието, каза пред Zdrave.net членът на Надзорния съвет проф. Григор Димитров.