НЗОК поема дейността на Фонда за лечение на деца

От 1 април Здравната каса поема дейността на Фонда за лечение на деца. Преструктурирането предизвика напрежение сред родители и пациентски организации. Здравните власти обаче уверяват, че промяна в реда и условията за финансиране няма да има.

Основната промяна е, че от днес в централата на НЗОК отваря врати нова приемна. Там ще се подават заявления за деца, които се нуждаят от лечение в чужбина. В друга стая пък ще се приемат същите заявления за възрастни.

Наследените молби от Фонда за лечение на деца и от Комисията за лечение в чужбина, които идват да се обработват в касата, са около 170. Според експертите няма да има никаква промяна в реда, нито забавяне.

При всички случаи, в които предстои заминаване в чужбина, няма да има никакви проблеми. Изготвени са типовите договори с външните експерти. Към тях са поканени хабилитирани лица – професори, доценти, които досега са били членове на Обществения съвет. Някои от тях са потвърдили по телефона и предстои да подпишат договори за участие като експерти”, обясни д-р Галина Иванова от НЗОК и допълни, че ще има приемственост и надграждане на досега съществуващия модел.

От октомври заявления може да се подават и в районните здравни каси. Засега не може да се кандидатства електронно, но статутът на всяко едно заявление подлежи на проверка онлайн. Очаква се още във вторник първото дете, чието лечение се финансира по новия ред, да замине за Австрия.