Извънредна имунизация за морбили започва в София

Извънредна имунизация за морбили започва в София от утре. Мобилен кабинет отваря врати в кв. „Христо Ботев“. Това решение взе Столичина община, след среща на здравните и местните власти за ограничаване разпространението на заразата. Към момента в страната има 27 заболели, като три от случаите са в София.

Затова Столичната здравна инспекция разполага утре мобилен кабинет с екип в кв. „Христо Ботев“ за извънредна имунизация срещу морбли. В него ще бъдат поставяни ваксини на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари, че са без имунизация или пък са пропуснали ваксината. Това се случва в изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването.

Ресорното министрество е разпратило до всички Регионални здравни инспекции инструкции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.

Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили. Освен това Министерството на здравеопазването приканва родителите , ако са пропуснали да имунизират детето си срещу морбили, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

От институцията напомнят, че инкубационния период на морбилито е средно 9 до 21 дни. Симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая